Clicky

 Negen aanhoudingen, waaronder een vrachtwagenchauffeur, voor illegale sigarettensmokkel

Negen aanhoudingen, waaronder een vrachtwagenchauffeur, voor illegale sigarettensmokkel [+foto's]
20-11-2020 11:37 | Criminaliteit | auteur Redactie

ESSEN - In een grootschalig onderzoek naar illegale sigarettensmokkel heeft de Duiste politie recent in totaal negen personen gearresteerd. Daarnaast werden nog arrestatiebevelen tegen vier mannen uitgevaardigd. Bijna 3,5 miljoen illegale sigaretten en meer dan 120.000 euro aan contanten werden in beslag genomen.

Sinds het najaar van 2019 doet de Duitse douane onderzoek naar een groep van drie Poolse daders die verdacht worden van handel in grootschalige onbelaste sigaretten. Uit het onderzoek van de douane bleek dat de groep illegale sigaretten vanuit Polen naar Duitsland en België smokkelde met in Polen geregistreerde vrachtwagens.

Sommige van de onbelaste sigaretten werden naar Duitse pakhuizen gebracht. Vermoedelijk waren de sigaretten bedoeld voor de Britse markt.

"Ondanks de gerichte Europese accijnsharmonisatie liggen de prijzen voor een slof sigaretten in Polen rond de 30 euro en in Groot-Brittannië en Ierland tot 100 euro", zegt Heike Sennewald, perswoordvoerster van het douane-onderzoeksbureau in Essen.

In de nacht van 10 november werd een transport van de groep gecontroleerd door douanebeambten van het hoofddouanekantoor in Bielefeld en werden pallets met in totaal 17.450 dozen onbelaste en vermoedelijk namaaksigaretten van het merk "Richmond blue" gevonden. De Poolse vrachtwagenchauffeur werd gearresteerd. In Duitsland wordt "Richmond blue" overigens zelden in de legale handel aangetroffen.

Vanaf de ochtend van 11 november 2020 hebben douanebeambten, ondersteund door de belangrijkste douanekantoren in Bielefeld, Düsseldorf, Keulen, Krefeld, Berlijn en Hannover, in totaal elf panden doorzocht in Düsseldorf, Krefeld en Mönchengladbach. Daarbij werden zeven Poolse staatsburgers gearresteerd. Bij de huiszoekingen werd in totaal meer dan 120.000 euro aan contanten, laserpennen, kleine hoeveelheden onbelaste sigaretten, gsm's en schriftelijke documenten in beslag genomen.

Op 12 november werden op verzoek van de openbaar aanklager van Düsseldorf twee Poolse staatsburgers van 42 en 39 jaar oud en de 43-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur voor de rechter gebracht en gearresteerd. Vijf andere mensen werden vrijgelaten.

Een andere 43-jarige hoofdverdachte, die onder toezicht stond van de douane-rechercheurs, werd op 12 november gearresteerd door agenten van het hoofddouanekantoor in Bielefeld na zijn binnenkomst vanuit Polen. Op verzoek van het openbaar ministerie van Düsseldorf is hij ook voor de rechter gebracht en gearresteerd. De geschatte belastingschade van de onbelaste sigaretten die alleen al in dit onderzoek in beslag zijn genomen, is ongeveer 550.000 euro. Het onderzoek, geleid door de officier van justitie van Düsseldorf, loopt nog.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions