Clicky


 


Politie geeft foto van poederbrief vrij, fictieve afzender uit Den Haag

Politie geeft foto van poederbrief vrij, fictieve afzender uit Den Haag
20-11-2020 10:59 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft een foto vrijgegeven van een van de poederbrieven die afgelopen dagen op meerdere plekken in het land werden bezorgd. Een postadres van de afzender op de envelop verwijst naar een kantoor van Nationale-Nederlanden in Den Haag. De politie heeft op dit moment geen enkele aanwijzing dat de verzekeraar iets met de zaak te maken heeft. "Het betreft dus een fictieve afzender", aldus de politie.

NN heeft contact gehad met de politie over het onderzoek naar de brieven. "De brief heeft geen enkele overeenkomst met de brieven die Nationale-Nederlanden regulier aan haar klanten stuurt", laat een woordvoerder van de verzekeraar weten. Zo staat het oranje logo van NN niet op de envelop, en is het afzendadres handmatig toegevoegd door de afzender.

Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties in het land zijn de afgelopen dagen negentien poederbrieven gevonden, waaronder op elf plekken in Amsterdam en bij panden in Amersfoort, Arnhem, Best, Rotterdam, Utrecht, Leusden, Roermond en Zeist. Tot de ontvangers behoren onder meer hotels, ziekenhuizen, advocatenkantoren en uitgevers.

De recherche doet nog onderzoek naar de herkomst van de brieven, of er een verband is tussen de brieven en het motief van de afzender of afzenders. Er wordt rekening gehouden met het scenario dat er mogelijk sprake is van één en dezelfde afzender.

Bij alle meldingen kwam een Teamleider Explosieven Verkenning ter plaatse voor onderzoek. Alle poederbrieven worden momenteel verder onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. De poederbrieven veroorzaakten bij enkele ontvangers lichte ademhalingsproblemen en branderige ogen. Wat voor stof er precies in de brieven zit, wil de politie vooralsnog niet zeggen, omdat dit "daderinformatie" is. De politie vraagt mensen die een poederbrief krijgen, bestaand uit een envelop met een wit kaartje en een onbekend poeder, deze niet verder te openen en direct te bellen naar 112.

De politie kon nog niet zeggen of er een link is met de bombrieven die begin dit jaar verstuurd werden. Toen stond de fictieve afzender 'Skysence Trading' op de enveloppen, in combinatie met een bestaand adres in Den Haag. In de brieven zat een snel ontvlambare stof, en enkele kwamen tot ontploffing. Niemand raakte gewond. De brieven werden verstuurd om via afpersing bitcoins te vergaren. Als de ontvangers niet zouden betalen, zouden er "nare dingen gebeuren", zo stond in de brieven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats