Clicky

 
Transport Online - 'Sociale Zaken poogde hard toeslagenbeleid aan te passen'

'Sociale Zaken poogde hard toeslagenbeleid aan te passen'

'Sociale Zaken poogde hard toeslagenbeleid aan te passen'
19-11-2020 13:30 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken hebben voorgesteld om een einde te maken aan het harde beleid, waarbij ouders die niet de hele eigen bijdrage voor de kinderopvang betaalden hun volledige toeslagen moesten terugbetalen. Dat zegt topambtenaar Marcelis Boereboom. Maar de poging die werd gedaan strandde en het blijft onduidelijk hoe.

Na een 'expertbijeenkomst' in 2014, spraken de Belastingdienst (die de toeslagen uitvoert) en Sociale Zaken (dat verantwoordelijk is voor de regels rond kinderopvangtoeslag) af de problemen met deze alles-of-niets-benadering aan te kaarten bij Lodewijk Asscher, toen minister van Sociale Zaken. Hierover zou een 'kerstnota' zijn gemaakt. De vraag is of deze nota terecht is gekomen tussen alle stukken die Asscher tijdens de kerstvakantie moest lezen. Dat was volgens Boereboom niet het geval.

Behalve de kerstnota is er niet veel gedaan om deze regels te veranderen en zo groot leed bij ouders te voorkomen. De regels hadden namelijk vooral effect op ouders met minder geld, omdat zij meer toeslag ontvingen en dus meer geld moesten terugbetalen.

Nieuw toeslagenstelsel

Na de kerstnota is er niet veel meer gedaan om "de scherpe kantjes van de kinderopvangtoeslag" te halen. Dit komt volgens Boereboom omdat het ministerie voorsorteerde op een nieuw toeslagenstelsel. Hij was ervan overtuigd dat dat binnen niet al te veel tijd geregeld kon worden, maar het toeslagenstelsel is jaren later nog steeds hetzelfde.

Dat er in zijn tijd weinig veranderde, betekende volgens Boereboom niet dat hij en zijn ambtenaren zich niets aantrokken van het leed van de ouders. "Ik vond het verschrikkelijk wat de ouders overkwam", vertelt hij. "Daarom vond ik juist dat er een ander stelsel moest komen."

"Met de kennis van nu" geeft Boereboom toe dat zijn ministerie het beleid had moeten aanpassen en tegelijkertijd naar een nieuw stelsel had moeten werken. Ook baalt hij achteraf dat hij in de maanden na de 'expertbijeenkomst' niet vaker heeft gevraagd wat er met de signalen vanuit de Belastingdienst was gebeurd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden