Clicky

 
Transport Online - Pompeo bezoekt als eerste buitenlandminister VS Golanhoogten

Pompeo bezoekt als eerste buitenlandminister VS Golanhoogten

Pompeo bezoekt als eerste buitenlandminister VS Golanhoogten
19-11-2020 10:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

JERUZALEM - [update 19:20 uur] Mike Pompeo heeft als eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek gebracht aan de door Israël bezette Golanhoogten. Hij bracht eerder op de dag ook al een omstreden bezoek aan een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen reageerden daar woedend op.

Israël veroverde de strategisch belangrijke Golanhoogten bij Syrië in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog. De VS erkenden vorig jaar de Israëlische soevereiniteit over dat gebied. Dat lag internationaal erg gevoelig. Pompeo noemde die Amerikaanse verklaring donderdag "simpelweg een erkenning van de realiteit".

Pompeo haalde tijdens zijn bezoek uit naar westerse opiniemakers die volgens hem oproepen de Golanhoogten terug te geven aan Syrië. "Bedenk je wat voor gevaar het Westen en Israël zouden lopen als Assad dit gebied in handen zou hebben", zei de minister, die verwees naar de Syrische leider Bashar al-Assad. "Dit maakt deel uit van Israël", zei hij ook.

Sterke bewoordingen

Syrië veroordeelt het bezoek van de Amerikaan in de "sterkste bewoordingen", aldus staatsmedia. De regering in Damascus riep de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties op een veroordeling uit te spreken tegen het "provocerende" bezoek dat in strijd zou zijn met internationale resoluties.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump staat bekend als een belangrijke bondgenoot van de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die bedankte de bezoekende minister voor zijn "niet aflatende steun" voor Israël. Pompeo heeft voor zover bekend geen ontmoetingen op de agenda staan met Palestijnse leiders.

Isolatie

De minister sprak zich tijdens het bezoek ook uit tegen pogingen om Israël economisch en diplomatiek te isoleren. Hij omschreef de zogeheten BDS-beweging als "antisemitisch". Die afkorting staat voor 'Boycott, Divestment and Sanctions': Boycotten, Desinvesteringen en Sancties.

"Ik wil dat jullie weten dat we onmiddellijk stappen zullen zetten om organisaties te identificeren die zich bezighouden met hatelijk BDS-gedrag", zei Pompeo. "We zullen dan de steun van de Amerikaanse overheid intrekken."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,232
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden