Clicky


Kamer wil garanties van kabinet voor vaccineren en testen

Kamer wil garanties van kabinet voor vaccineren en testen
18-11-2020 18:03 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet moet duidelijker maken wat wel en niet kan qua coronamaatregelen, vaccinaties en testen, ook als die boodschap vervelend is. Dat brengt een groot deel van de Tweede Kamer naar voren tijdens het coronadebat. Partijen willen dat het kabinet garanties geeft in plaats van onduidelijke boodschappen.

Ook wil de Kamer dat alles snel op orde wordt gebracht, van de naalden tot de vriezers, de locaties en het personeel zodat straks grootschalig testen én vaccineren mogelijk is. Onder meer de SP vroeg het kabinet naar de speciale vriezers om vaccins in te bewaren. Die worden in Nederland gemaakt en aan het buitenland verkocht. Het kabinet zou nog geen bestelling hebben geplaatst, zei onafhankelijk Kamerlid Henk Krol.

De verdere werkwijze van het kabinet rondom het vaccineren stelt ook niet gerust. De VVD ziet geen "strategisch geplande vaccinatiecampagne die ons meeneemt in wat nodig is", zegt Kamerlid Hayke Veldman. Hij wijst erop dat Nederland qua vaccinatiestrategie achterloopt ten opzichte van andere EU-landen. "Hoe zorgen we dat we klaar zijn en wanneer horen we dat?" DENK wil weten wat de strategie is van het kabinet als een groot deel van de bevolking weigert zich te laten vaccineren.

Kritiek is er op de plannen over testen. Het kabinet wil in maart maandelijks 10 miljoen testen beschikbaar hebben zodat iedereen zich maandelijks een keer kan laten testen, maar dat is volgens onder meer GroenLinks niet genoeg. Dat aantal moet al in januari worden gehaald, vindt partijleider Jesse Klaver. In maart moeten er wat hem betreft zelfs twee keer meer tests zijn dan wat nu wordt voorgesteld.

In de Kamer leven ook grote zorgen over de maand december, het gedrag van mensen tijdens de feestdagen, en de effecten daarvan op januari. Het kabinet denkt voorzichtig aan versoepelingen halverwege volgende maand, maar de ChristenUnie noemt dat "riskant" en ook GroenLinks vreest een nieuwe piek begin volgend jaar.

Er heerst in het algemeen onduidelijkheid en ergernis over de routekaart, die juist voor duidelijkheid moest zorgen. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen begrijpt bijna niemand hoe de kaart werkt. Coalitiepartij D66 wil dat de kaart ook andersom te lezen is, dus wanneer het aantal besmettingen weer afneemt. Dan moet er perspectief zijn wat wel weer kan. Volgens PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher worden bijvoorbeeld ondernemers "tureluurs", omdat de routekaart hen geen duidelijkheid biedt.