Clicky


Cao-onderhandelingen NS nog steeds niet op de rails

Cao-onderhandelingen NS nog steeds niet op de rails
17-11-2020 20:02 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Er is nog steedsdoor de vakbonden met NS geen resultaat bereikt voor de nieuwe cao. De vakbonden zitten vrijwel op één lijn en hebben meerdere malen bij NS benadrukt dat de medewerkers van NS zich voor de volle 100 procent ingezet hebben voor de maatschappij.

Dat de werknemers een cruciaal beroep hebben en, belangrijker nog, dat zij veel andere cruciale beroepen mobiel houden. Maar NS lijkt dat vooralsnog niet te waarderen.

Weinig vooruitgang

Eén van de belangrijke zaken waar NS nog niet concreet over is geworden, is de mogelijkheid om eerder te kunnen stoppen met werken. Terwijl het voor NS zelf financieel geen ongunstige regeling is, door subsidie en doordat er voor de vertrekkers medewerkers terugkomen in een lagere salarisschaal. Het is dan ook erg jammer dat NS hier geen duidelijkheid over geeft.

"We hebben natuurlijk ook over loon en andere voorstellen gesproken, maar verder er is nauwelijks beweging vanuit NS. Het lijkt er op dat de NS-onderhandelaars niet met voldoende ruimte om te onderhandelen aan tafel zitten maar met een opdracht. Dat zorgt ervoor dat de onderhandelingen niet op de rails komen", aldus FNV Spoor.

Concreet heeft NS de afgelopen overlegronde twee opties op tafel gelegd:

  • Looptijd 1 april 2020 tot 1 juli 2021 (15 maanden). Met loonsverhoging 1% per 1-4-2020 en verlenging sociaal plan gedurende de looptijd en pensioenpremies 24% voor 2021. Dus geen ouderenvertrekregeling, geen levensfaseverlofregeling voor jongeren om een sabbatical te nemen of eerder te stoppen met werken. En dus geen compensatie voor de inflatie.
  • Looptijd 1 april 2020 tot 1 juli 2022 (27 maanden). Met loonsverhoging drie keer 1%: per 1-4-2020, per 1-4-2021 en per 1-1-2022 en verlenging sociaal plan gedurende de looptijd. In dit geval is NS bereid naar de andere voorstellen van de bonden te kijken of daar nog iets tussen zit wat voor NS acceptabel is.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Beide opties zijn voor de vakbonden onacceptabel. Er is besloten om NS even de tijd te geven om de voorstellen van de vakbonden te laten bezinken. Maandag 7 december 2020 gaan zij verder onderhandelen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,978
Diesel1,662

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions