Transport Online - Veroordelingen voor nalatigheid bij ongeval met verreiker in Zaltbommel waarbij twee personen omkwamen

Veroordelingen voor nalatigheid bij ongeval met verreiker in Zaltbommel waarbij twee personen omkwamen

Veroordelingen voor nalatigheid bij ongeval met verreiker in Zaltbommel waarbij twee personen omkwamen
16-11-2020 17:55 | Binnenland | auteur Redactie

ZWOLLE - Twee personen en een bedrijf zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor hun rol bij een dodelijk ongeval met een verreiker in 2016 in Zaltbommel. Bij dat ongeval kwamen twee personen om het leven en raakte een derde persoon zwaar gewond. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van nalatigheid. Twee mannen zijn veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. De hoofdaannemer moet een boete betalen van 30-duizend euro.

Tijdens werkzaamheden aan een bedrijfspand langs de A2 in Zaltbommel is gepoogd om een spandoek op te hangen aan het pand op 12 tot 15 meter hoogte. Tijdens de werkzaamheden raakte de werkkooi waar op dat moment drie personen in zaten los van de verreiker en viel naar beneden. Twee personen zijn daarbij overleden, de derde raakte zeer ernstig gewond. De machinist (56), de verhuurder van de verreiker (49) en de hoofdaannemer zijn vervolgd.

Uit onderzoek is gebleken dat een zogenoemde hydraulische stift niet volledig vast zat. De machinist checkte vooraf niet goed (genoeg) of de stift vast zat. Hierdoor kon de werkkooi losraken. Ook heeft hij de handleiding niet gelezen en een aantal veiligheidsmaatregelen niet genomen. Zo bracht hij de handmatige borgpen niet aan. Bovendien had de man weinig tot geen ervaring met het werken op een verreiker met werkkooi. De rechtbank spreekt van aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig handelen. De verhuurder van de verreiker is veroordeeld voor het leveren van een verreiker die niet tijdig gekeurd was, in slechte staat was en hij heeft de machinist onvoldoende geïnformeerd over de werking van de verreiker. Het bedrijf kan worden verweten dat het onvoldoende toezicht hield op zijn medewerkers en op de kwaliteit van ingehuurde arbeidsmiddelen, om te voorkomen dat er cruciale fouten worden gemaakt en/of ernstige ongelukken gebeuren op de arbeidsplaats.

Hoewel de twee mannen en het bedrijf nooit de opzet op de dood van de twee werknemers hadden is het wel aan hun schuld te wijten dat er twee mannen zijn overleden en een derde zwaargewond raakte. Zij hebben bepaalde procedures niet in acht genomen en niet gehandeld zoals van hen mocht worden verwacht. Ze handelden verwijtbaar. De rechtbank is van oordeel dat een forse werkstraf passend en geboden is. Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het feit, maar ook met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Omdat er sprake is van een overschrijding van de redelijke termijn legt de rechtbank hen geen 220 uur werkstraf op maar 200 uur.

 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,876
Diesel1,504

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen