Transport Online - 'Hongarije en Polen blokkeren EU-begroting om rechtsstaat'

'Hongarije en Polen blokkeren EU-begroting om rechtsstaat'

'Hongarije en Polen blokkeren EU-begroting om rechtsstaat'
16-11-2020 17:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Hongarije en Polen hebben hun dreigement om de EU-meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds te blokkeren waargemaakt. Ze stemden maandagmiddag tegen, omdat tegen hun zin een meerderheid van de lidstaten groen licht gaf voor het afrekenen van ontvangers van EU-geld op hun omgang met de rechtsstaat.

"Twee lidstaten hebben hun bedenkingen uitgesproken tegen één element van het pakket", aldus Duitsland, dat de EU dit halfjaar voorzit. "Maar niet tegen de inhoud van het akkoord over de meerjarenbegroting." De twee dwarsliggers zijn inderdaad Hongarije en Polen, bevestigen ingewijden. Boedapest en Warschau hadden hun verzet al een- en andermaal aangekondigd.

Door de tegenstand van Hongarije en Polen werden de ambassadeurs van de EU-landen het ook niet eens over het plan voor nieuwe Europese belastingen om de nieuwe uitgaven te dekken. Daarvoor is, net als voor de begroting, de steun van alle lidstaten nodig.

Hongarije en Polen worden er al langer van beschuldigd kritische journalisten en onafhankelijke rechters het werk onmogelijk te maken. Ze klagen dat de EU het met de nieuwe regels ten onrechte op hen heeft gemunt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,854
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen