Clicky


SpaceX lanceert met succes vier astronauten

SpaceX lanceert met succes vier astronauten
16-11-2020 09:29 | Buitenland | auteur ANP

SpaceX, het raketbedrijf van Elon Musk, heeft in de nacht van zondag op maandag op het geplande tijdstip van 01.27 uur (19.27 uur lokale tijd) met succes vier astronauten gelanceerd op een vlucht naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord zijn drie Amerikanen en een Japanner, die de komende zes maanden in het ISS wonen.

De vlucht duurt ongeveer 27 uur en brengt de bemanning naar het ruimtestation dat zich op ongeveer 400 kilometer hoogte in een baan rond de aarde begeeft. De lancering was gepland voor afgelopen zaterdag, maar werd vanwege windvlagen een dag uitgesteld.

Vicepresident Mike Pence woonde de lancering bij en zei dat Amerika onder president Donald Trump "onze toewijding heeft hernieuwd om voorop te lopen in de menselijke verkenning van de ruimte". Aankomend president Joe Biden tweette zijn felicitaties en zei dat de lancering "een bewijs van de kracht van de wetenschap" was.

Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat een commerciële raket mensen naar de ruimte brengt. De eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit was eind mei. Toen bracht SpaceX de Amerikaanse astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken naar het ISS. Begin augustus keerden zij terug op aarde. Dat was ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.