Transport Online - Vijf aanhoudingen bij rellen in Maastricht, agent gewond

Vijf aanhoudingen bij rellen in Maastricht, agent gewond

Vijf aanhoudingen bij rellen in Maastricht, agent gewond
15-11-2020 19:40 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - De politie heeft zondagmiddag in Maastricht vijf mensen opgepakt die een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) verstoorden. Drie van hen werden aangehouden omdat ze met vuurwerk gooiden. Daardoor liep een agent gehoorschade op. Hij heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen, zei een woordvoerster van de politie. De drie worden verdacht van een poging tot zware mishandeling. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit na het uitlezen van camerabeelden.

KOZP begon de demonstratie met zo'n vijftien mensen op het Vrijthof, maar de kleine groep werd er al direct belaagd door honderden tegendemonstranten. De politie moest de groep veilig naar een andere plek in Maastricht brengen. De demonstratie werd voortgezet aan de Maaskade, maar de tegendemonstranten wist de groep van KOZP ook daar te vinden. Na een uur staakte KOZP vanwege de onveilige situatie de demonstratie en werd onder politiebescherming naar een veilige plek buiten de stad gebracht.

Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake kregen politie, gemeente en justitie in de loop van zaterdag signalen dat er een grote groep tegendemonstranten zou komen. Daarop werd de inzet van de politie zondag opgeschaald. De mobiele eenheid (ME) moest herhaaldelijk ingrijpen, onder meer met honden en paarden. De ME vormde een cordon rond de actievoerders van KOZP om hen tegen de tegendemonstranten te beschermen. Demonstranten gooiden vuurwerk en stenen naar de politie. De rellen namen pas in omvang af nadat KOZP uit het stadscentrum was weggevoerd en het begon te regenen.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht zei na afloop het betreurenswaardig te vinden dat de politie heeft moeten ingrijpen. "Demonstreren is een grondrecht, een demonstratie kan daarom niet zomaar verboden worden. Het is onze plicht dat grondrecht te beschermen, ook in deze coronatijd, want demonstraties vallen onder de uitzonderingen. Dat mensen die demonstratie hebben willen verstoren, is niet goed te praten."

Bijna niemand van de tegendemonstranten droeg een mondkapje. Onder de tegendemonstranten bevonden zich ook supporters van voetbalclub MVV. Voetbalclub MVV zegt van de situatie niet te weten. "We juichen het niet toe, zeker niet als er sprake is van geweld, maar als club hebben we geen grip op wat mensen doen buiten ons stadion. De demonstratie is niet in MVV-tijd gebeurd. We laten het aan justitie over om te oordelen of deze mensen iets verkeerds hebben gedaan", aldus een woordvoerder. "Als je het ergens niet mee eens bent mag je dat gerust laten horen. Gebruik je gezonde verstand ga met elkaar in gesprek."

Toen het hard begon te regenen hielden de meeste tegenstanders van KOZP het voor gezien.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,526

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen