Transport Online - Tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet slaags met ME

Tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet slaags met ME

Tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet slaags met ME
15-11-2020 18:17 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - De Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag ingegrepen toen tegenstanders een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht wilden verstoren. Er waren vele honderden tegendemonstranten. De ME werd met vuurwerk bekogeld, voerde charges uit en probeerde betogers met paarden en honden op afstand te houden.

De deelnemers aan het protest van Kick Out Zwarte Piet zijn door de politie naar het station begeleid, waarmee de demonstratie eindigde. Tegendemonstranten mengden zich tussen het winkelend publiek. Bijna niemand droeg een mondkapje. Onder de tegendemonstranten bevonden zich ook supporters van voetbalclub MVV. Toen het hard begon te regenen hielden de meeste tegenstanders van KOZP het voor gezien.

De demonstratie, waar slechts een handjevol KOZP-mensen op af was gekomen, moest vanwege de toeloop van tegenstanders in allerijl naar een nieuwe locatie. Aanvankelijk zou het protest op het Vrijthof zijn, dat werd het iets verderop gelegen Mosae Forum.

In het AD zegt Aytmara Hersisia, woordvoerder van de Limburgse afdeling van Kick Out Zwarte Piet, dat zij en andere leden van KOZP onder politiebegeleiding naar een geheime locatie in Maastricht werden gebracht. Ze zouden zijn omsingeld door hooligans en door honderden tegenstanders zijn bekogeld met vuurwerk en eieren.

Voetbalclub MVV zegt van de situatie niet te weten. "We juichen het niet toe, zeker niet als er sprake is van geweld, maar als club hebben we geen grip op wat mensen doen buiten ons stadion. De demonstratie is niet in MVV-tijd gebeurd. We laten het aan justitie over om te oordelen of deze mensen iets verkeerds hebben gedaan", aldus een woordvoerder. "Als je het ergens niet mee eens bent mag je dat gerust laten horen. Gebruik je gezonde verstand ga met elkaar in gesprek."

In Breda demonstreerden zaterdag korte tijd zo'n vijftig aanhangers van Kick Out Zwarte Piet. Voor de actiegroep zijn alleen roetveegpieten acceptabel. Er was ook toen een tegendemonstratie van ongeveer dertig aanhangers van de traditionele Zwarte Piet. De demonstratie verliep vreedzaam.

Zaterdag werd de landelijke aankomst van Sinterklaas in Elburg uitgezonden. Daar mocht vanwege de coronasituatie geen publiek bij zijn en de locatie was geheim gehouden. Sint en zijn gevolg legden even na 12.00 uur aan bij de (fictieve) Dieuwertje Blokkade. De intocht werd uitgezonden op NPO 3.

Vrijwel alle lokale sinterklaasintochten zijn afgeblazen vanwege corona.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions