Transport Online - Port of Amsterdam start met een nieuw spoorsysteem: GPS Group en VARO Energy gaan verder uitbreiden

Port of Amsterdam start met een nieuw spoorsysteem: GPS Group en VARO Energy gaan verder uitbreiden

Port of Amsterdam start met een nieuw spoorsysteem: GPS Group en VARO Energy gaan verder uitbreiden
12-11-2020 11:53 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - Vandaag kondigen GPS Group, de groeiende ontwikkelaar van opslag en logistiek, en VARO Energy ("VARO"), een downstream energiebedrijf dat actief is in Noordwest-Europa, aan dat ze hun strategische partnerschap verder versterken. Het formele begin van de bouw van de nieuwe spoorlijn en de opslagtanks voor ethanol, in de haven van Amsterdam, betekent een verlenging van de contractuele relatie tussen de bedrijven.

Deze investering is de volgende stap in de strategische samenwerking tussen GPS en VARO. VARO gaat daarentegen GPS ondersteunen bij het maximaliseren van kansen in de verschillende markten en zal een belangrijke rol blijven spelen in de ambitieuze uitbreidingsplannen van de logistieke dienstverlener.

De nieuwe spoorlijn en de opslagtanks voor ethanol worden aangesloten op 17 klasse 1-tanks in de Amsterdamse haven, 's werelds grootste handels- en blendinghubvoor benzine en benzinecomponenten. Port of Amsterdam, waarmee GPS nauw heeft samengewerkt tijdens de ontwikkeling van de plannen, is een partner en belangrijke supporter van het project, dat goed aansluit bij de eigen strategische doelstellingen op het gebied van duurzaamheidsverbeteringen.

De nieuwe ontwikkeling zal de toekomst van GPS op het Amsterdamse haven terrein uitbreiden en veiligstellen en zorgt voor een milieuvriendelijker alternatief vervoersmiddel. Daarnaast zorgt deze nieuwe logistieke optie voor meer flexibiliteit in de logistieke keten van VARO en een belangrijk vervoersalternatief om in te kunnen spelen op schommelingen in de waterstand van de Rijn. Het project vormt een belangrijke upgrade van de haveninfrastructuur waarbij de opslag- en blendingfaciliteiten van GPS worden aangesloten op het hoofdspoorwegsysteem van Nederland en Europa.

De nieuwe infrastructuur is de recentste ontwikkeling in de ambitieuze plannen van GPS in de haven om de faciliteiten op de site verder te laten groeien en de diensten met toegevoegde waarde te stimuleren. Vorig jaar heeft het bedrijf de klasse 1 gecertificeerde opslagcapaciteit uitgebreid van 148.500 m3 naar 282.500 m3. Hierdoor kan het de capaciteit opschalen en aan de groeiende vraag naar diensten voldoen. In de laatste fase wordt de nieuwe ultramoderne faciliteit weer opgewaardeerd tot bijna 300.000 m3 opslag met de toevoeging van de spoorlijn om de groeiende productiebehoefte aan met name biobrandstoffen en gassen te ondersteunen.

De uitbreiding wordt mede gefinancierd door een grotere lening als gevolg van een succesvolle herfinanciering door GPS Amsterdam. De verhoogde lening is verleend door de bestaande kredietverstrekker NIBC en de nieuwe kredietverstrekker Hamburg Commercial Bank AG.

Eric Arnold, CEO van GPS, zegt: "Dit is een belangrijke investering die een hele reeks nieuwe mogelijkheden biedt om zowel de plannen van onze klanten als onze eigen verdere uitbreidingsplannen te ondersteunen, met name op het belangrijke aandachtsgebied van ESG, waar we ernaar streven om door te gaan met het identificeren van milieuvriendelijkere logistieke alternatieven voor onze klanten en duurzame business cases in groeisegmenten zoals biobrandstoffen en gassen".

"Het is de tweede uitbreidingsinvestering in onze Amsterdamse terminal in minder dan een jaar tijd en vertegenwoordigt ons streven om het volledige potentieel van de locatie te ontsluiten met activa van werkelijk wereldklasse die onze klanten helpen om te gedijen in een veranderende omgeving. VARO en Port of Amsterdam zijn belangrijke partners in dit project en in onze toekomstige groeiplannen.

Roger Brown, CEO van VARO Energy, licht toe: "Dit is weer een belangrijke stap voorwaarts in onze strategische samenwerking met GPS, die naar mijn mening de betrokkenheid van beide partijen bij het succes van de Amsterdamse terminal laat zien, zowel nu als voor vele jaren in de toekomst. VARO speelt nu al een belangrijke rol in het leveren van duurzame biobrandstoffen aan haar klanten in heel Europa. Deze uitbreiding van de faciliteiten van de Amsterdamse terminal vergroot onze mogelijkheden om dergelijke duurzame brandstoffen te mengen en te distribueren in lijn met de algemene groeistrategie van VARO in deze sector".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,876
Diesel1,504

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen