Clicky

 
Transport Online - Laagste aantal faillissementen in 21 jaar

Laagste aantal faillissementen in 21 jaar

Laagste aantal faillissementen in 21 jaar
12-11-2020 09:16 | Faillissementen | auteur ANP

DEN HAAG - [update] Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in oktober iets gedaald tot het laagste aantal in 21 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat spreekt van een "opvallend laag" aantal.

Uit de gegevens van het statistiekbureau blijkt wederom dat de coronacrisis nog niet zorgt voor een faillissementspiek. Dat hangt mogelijk samen met het feit dat veel ondernemingen de crisisperiode tot nu toe met financiële steun doorstaan.

Er werden in oktober 12 bedrijven minder failliet verklaard dan een maand eerder. Concreet ging het om 171 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Daarmee werd in oktober het laagste niveau bereikt als het gaat om het aantal faillissementen na augustus 1999. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen.

Het CBS houdt wel rekening met de zittingsdagen. Veel rechtbanken doen faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week, doorgaans de dinsdag. De ene maand telt daardoor meer van deze zittingsdagen dan de andere. Het cijfer van het CBS is voor zittingsdagen gecorrigeerd.

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 30. Dat zijn er 10 meer meer dan in september. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven, aldus het CBS. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

Hoewel het CBS constateert dat vorige maand minder faillissementen zijn uitgesproken dan in september, maken veel ondernemers in de retail zich grote zorgen, laat winkeliersorganisatie INretail weten. De coronamaatregelen zijn volgens de branche zo effectief dat radeloosheid zich meester begint te maken van veel ondernemers in de binnenstad. Amsterdam noteerde vorige week bijvoorbeeld bijna 70 procent minder mensen in de binnenstad dan dezelfde week een jaar terug en de detailhandel kreeg er een omzetdaling van 65 procent voor de kiezen.

Normaliter maakt de detailhandel zich in deze tijd van het jaar op voor extra omzet in aanloop naar de feestdagen, maar vanwege de pandemiebestrijding hebben veel ondernemers hun plannen aangepast. Volgens INretail organiseert 35 procent van de ondernemers geen Black Friday-activiteiten waar zij dat vorig jaar wel deden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions