Clicky


Van Nieuwenhuizen: te weinig files voor onderzoek matrixborden

Van Nieuwenhuizen: te weinig files voor onderzoek matrixborden
11-11-2020 18:04 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Er staan door corona op dit moment te weinig files voor een proef met matrixborden die de maximumsnelheid altijd weergeven. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

In november zou het experiment met de nieuwe matrixborden, die boven de snelweg hangen, van start gaan. Nu tonen ze alleen bij filevorming de aangepaste maximumsnelheid, maar de Kamer wil dat automobilisten altijd de maximumsnelheid daarop kunnen zien.

De minister denkt dat mensen misschien minder goed op de borden letten als ze altijd aanstaan. Dat zou bij filevorming slecht zijn voor de verkeersveiligheid. Maar om dit in de praktijk te testen, zijn er toch echt eerst files nodig.

Door de nieuwe coronamaatregelen zijn de snelwegen de afgelopen weken weer rustiger geworden. Mocht het verkeer weer aantrekken, dan kan de proef direct van start gaan.

Veel van de huidige matrixborden zijn niet geschikt voor de maatregel. De oude halogeenborden moeten eerst worden vervangen door LED-borden. Het is nog niet bekend wanneer die vervanging klaar is, maar het werk nog tot zeker 2027 duren.