Clicky

 
Transport Online - Amerikaanse staat Georgia gaat stemmen hertellen

Amerikaanse staat Georgia gaat stemmen hertellen

Amerikaanse staat Georgia gaat stemmen hertellen
11-11-2020 17:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

ATLANTA - De Amerikaanse staat Georgia gaat alle uitgebrachte stemmen bij de presidentsverkiezing van 3 november opnieuw tellen. Dat liet topbestuurder Brad Raffensperger woensdag weten.

"Omdat de marge zo klein is, is een volledige, handmatige hertelling nodig", zei Raffensperger, een Republikein, op een persconferentie. "We willen hiermee beginnen voordat de week om is."

Hij merkte op dat in de zuidelijke staat ongeveer 5 miljoen stemmen zijn uitgebracht. Met 99 procent van de stemmen geteld, is het verschil tussen president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden slechts 14.111 stemmen, zei Raffensperger. Aanhangers van Trump hadden eerder deze week om een hertelling gevraagd.

Biden heeft Georgia niet nodig om de presidentsverkiezingen te winnen. Hij werd zaterdagochtend over de drempel van 270 kiesmannen geduwd door Pennsylvania, waar Amerikaanse media de Democraat tot winnaar uitriepen.

Georgia is goed voor 16 kiesmannen. Volgens de meeste media staat Biden nu op 279 kiesmannen, terwijl 270 nodig waren om de verkiezingen te winnen. Trump staat volgens verschillende media op 213 of 214 kiesmannen.

Raffensperger zei ook dat hij alle beschuldigingen van verkiezingsfraude zou onderzoeken, hoewel hij niet aangaf dat er aanwijzingen waren voor wijdverbreide onregelmatigheden.

Trump heeft herhaaldelijk beweerd dat de verkiezingen van hem zijn gestolen door stemfraude. Maar zijn advocaten hebben de belangrijkste rechtszaken die ze tot nu toe aanspanden, verloren en bewijs van grote fraude hebben ze niet kunnen overleggen.

Biden is intussen begonnen met zijn transitie, ondanks het ontbreken van medewerking van de regering-Trump, die lijkt te willen vasthouden aan de macht.

Biden wordt algemeen beschouwd als de verkozen president in eigen land, ook door sommige leden van de Republikeinse partij van Trump, maar ook internationaal. De meeste grote staten hebben Biden gefeliciteerd met zijn overwinning.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,754

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions