Clicky

 
Transport Online - Luchtvaartautoriteit VS verwacht snel goedkeuring Boeing 737 MAX

Luchtvaartautoriteit VS verwacht snel goedkeuring Boeing 737 MAX

Luchtvaartautoriteit VS verwacht snel goedkeuring Boeing 737 MAX
10-11-2020 08:42 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/RTR

WASHINGTON/SEATTLE - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zit in de laatste fase van het evalueren van de voorgestelde aanpassingen aan de Boeing 737 MAX. De FAA verwacht de evaluatie in de komende dagen af te ronden, zegt Steve Dickson, het hoofd van de toezichthouder.

Volgens drie ingewijde bronnen kan de FAA het bevel om de vliegtuigen aan de grond te houden per 18 november intrekken. Boeing wilde daar nog niet op reageren. Het besluit van de FAA komt nadat andere toezichthouders, waaronder de Europese luchtvaartautoriteit EASA, ook kenbaar hebben gemaakt dat zij van plan zijn om toe te staan dat er weer gevolgen wordt met de Boeing 737 MAX.

Het toestel werd door toezichthouders wereldwijd aan de grond gezet na twee ongelukken die in totaal 346 personen het leven kostten. Toestemming om weer met de 737 MAX te vliegen, is een eerste maar cruciale stap op de weg naar herstel voor Boeing, dat zwaar te lijden heeft onder de gevolgen van de twee crashes en de coronacrisis.

"De FAA blijft contact houden met luchtvaartautoriteiten over de hele wereld terwijl zij zich voorbereiden om ons certificatiebesluit te valideren", aldus het hoofd van de FAA. "Zoals ik vaak gezegd heb, zal het agentschap de benodigde tijd nemen voor een grondige evaluatie van het overgebleven werk. Ondanks dat we bij de finishlijn zijn, zal ik het bevel om de vliegtuigen aan de grond te houden alleen opheffen nadat onze veiligheidsexperts overtuigd zijn dat het toestel voldoet aan de certificatiestandaarden."

Als de FAA groen licht heeft gegeven, moeten luchtvaartmaatschappijen hun computersoftware bijwerken en de piloten opnieuw trainen, wat zeker 30 dagen in beslag zal nemen. Southwest Airlines, dat de meeste exemplaren van het toestel heeft, stelt dat het zelfs maanden kan duren voordat het voldoet aan de FAA-eisen en dat het niet verwacht weer met de 737 MAX te gaan vliegen voor het tweede kwartaal van 2021.

Het aan de grond zetten van het toestel heeft Boeing miljarden gekost, de leveringsketen ontregeld, en tot onderzoeken geleid waarin werd geconcludeerd dat er een gebrek aan transparantie en degelijk toezicht was bij Boeing en de FAA tijdens de ontwikkeling van de 737 MAX. Een strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions