Clicky

 
Transport Online - Demonstraties aanhangers Trump en Biden in verschillende staten

Demonstraties aanhangers Trump en Biden in verschillende staten

Demonstraties aanhangers Trump en Biden in verschillende staten
06-11-2020 14:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/DPA

PHOENIX - Groepen soms zwaarbewapende pro-Trump-demonstranten hebben donderdagavond en de daaropvolgende nacht (lokale tijd) gedemonstreerd in Amerikaanse staten waar nog stemmen voor de presidentsverkiezingen worden geteld. Ook aanhangers van Trumps uitdager Joe Biden waren op de been. In onder meer Arizona en Pennsylvania, waar de president en Biden nog verwikkeld zijn in een strijd om de meeste stemmen, verliepen de demonstraties in het algemeen rustig.

Hier en daar werd er over en weer gescholden en buiten het verkiezingscentrum Maricopa in Phoenix, Arizona kwam het kort tot een handgemeen tussen de aanhangers van beide kandidaten. Zwaarbewapende rechtse groepen verzamelden zich bij het centrum, terwijl binnen stemmen werden geteld, maar ondanks de spanning verliepen de protesten vreedzaam.

In Philadelphia arresteerde de politie een man die vermoedelijk het gebouw waar de stemmen worden geteld wilde aanvallen. Ook in de steden New York en Washington en swingstaten Wisconsin, Michigan en Georgia was het onrustig. In Las Vegas, Nevada verzamelde zich volgens lokale media een groep demonstranten voor een verkiezingscentrum die af waren gekomen op een protest tegen het 'stelen' van de verkiezingen door de Democraten. Veel demonstranten droegen Trump-vlaggen en er werd ook een vlag van de Proud Boys gezien. De Proud Boys is een extreemrechtse witte groepering.

Beschuldigingen

Trump blijft zeggen dat de verkiezingen worden 'gestolen' door de Democraten. De president herhaalde donderdagavond tijdens een persconferentie vanuit het Witte Huis zijn beschuldigingen van verkiezingsfraude, zonder bewijs te geven. Verschillende Amerikaanse nieuwszenders onderbraken de uitzending van de toespraak omdat de president volgens hen onwaarheden over de geldigheid van de verkiezingen verkondigde.

Een nieuwslezer van MSNBC, dat de uitzending van de toespraak na ongeveer veertig seconden stopte, noemde de uitspraken van de president "gevaarlijk". CNN en Fox News zonden de toespraak wel helemaal uit.

Stemmen geteld

Momenteel worden in verschillende staten nog stemmen geteld. In Georgia, waar Trump op verkiezingsavond met een comfortabele meerderheid voorstond op Biden, heeft de Democraat hem inmiddels ingehaald. Dat komt doordat er nog veel poststemmen worden geteld. Vooral Democraten hebben per post gestemd.

Biden staat nu op 253 kiesmannen tegen 214 voor Trump. Sommige media hebben de overwinning in de staat Arizona al aan Biden gegeven en hebben hem op 264 kiesmannen staan. Dat zou betekenen dat de Democratische uitdager nog zes kiesmannen nodig heeft voor de overwinning. Trump moet alle nog resterende staten winnen om een tweede termijn te mogen vervullen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,130
Diesel1,748

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions