Clicky

 
Transport Online - Bewustwordingscampagne in strijd tegen transportcriminaliteit van start gegaan [+video]

Bewustwordingscampagne in strijd tegen transportcriminaliteit van start gegaan

Bewustwordingscampagne in strijd tegen transportcriminaliteit van start gegaan [+video]
05-11-2020 17:29 | Criminaliteit | auteur Redactie

ZOETERMEER - Transportbedrijven raken steeds vaker onbewust of ongewild betrokken bij criminele activiteiten. Ondermijnende criminaliteit is voor het hele bedrijfsleven, maar ook voor de transportsector een probleem. Bij ondermijning vermengt de onderwereld zich met de bovenwereld, waardoor de grenzen tussen de boven- en onderwereld vervagen. Criminelen maken daarbij misbruik van de transportsector. Bijvoorbeeld door een transportbedrijf op te zetten als dekmantel voor drugshandel of drugssmokkel of andere criminelen activiteiten.

"Maar in de meeste gevallen raken transportbedrijven onbewust of ongewild betrokken bij criminaliteit", vertelt Helene Minderman, security professional  bij TLN. Transportondernemers of vrachtwagenchauffeurs hebben dan helemaal geen weet dat ze misbruikt worden voor criminele activiteiten. "Helaas komt het regelmatig voor dat chauffeurs van transportbedrijven onbewust betrokken raken bij drugssmokkel. Op het moment dat een chauffeur bijvoorbeeld tijdens een rit plotseling wordt gevraagd om zijn lading op een ander adres te lossen, kan dat duiden op crimineel misbruik."

TLN staat voor een eerlijke transportsector, met een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie. Minderman: "Criminaliteit en het niet naleven van wet- en regelgeving verstoren dat evenwicht. Daar zijn alle transportondernemers de dupe van. En uiteindelijk gaat dat ook ten koste van de reputatie van Nederland als handelsland. Daarom is het belangrijk dat we met alle betrokken partijen maximaal inzetten op preventie van criminele inmenging. Daarnaast wordt in opdracht van TLN een breed onderzoek uitgevoerd naar crimineel misbruik in de hele sector. De uitkomsten daarvan verwachten we aan het einde van dit jaar. Daarmee willen we de sector weerbaarder maken."

In samenwerking met onder andere de politie, Douane en het Openbaar Ministerie is deze week een bewustwordingscampagne gestart, bedoeld om werkgevers en werknemers bewust te maken van de gevaren van criminelen inmenging. Op verschillende plekken in het land spreken agenten met chauffeurs over de risico’s van criminele inmenging.

"Criminelen proberen op allerlei manieren misbruik te maken van onze sector. Door voorlichting proberen we werkgevers en werknemers daar bewust van te maken", legt Minderman uit, "zodat ze in de toekomst signalen van criminele activiteiten op tijd herkennen en weten hoe ze daar op moeten reageren".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions