Clicky

 
Transport Online - Protesten in VS na uitblijven winnaar

Protesten in VS na uitblijven winnaar

Protesten in VS na uitblijven winnaar
05-11-2020 09:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

NEW YORK - In de Verenigde Staten lijkt de onrust te groeien nu de verkiezingsuitslag op zich laat wachten. Op verschillende plekken zijn demonstranten de straat opgegaan en worden arrestaties gemeld.

Tijdens de verkiezingsnacht bleef grootschalige onrust uit, hoewel daar wel rekening mee was gehouden. Meerdere staten hadden troepen van de National Guard paraat staan en ondernemers timmerden de ruiten van hun winkels dicht uit vrees voor geweld.

Waarnemers denken dat de onrust nu alsnog groeit omdat nog steeds stemmen worden geteld en sommige groepen de resultaten betwisten. Op sociale media roepen extreemrechtse groepen op om linkse demonstranten te confronteren, soms met geweld. President Trump beweert ondertussen dat wordt geprobeerd de verkiezingen te "stelen".

In New York, Washington en Los Angeles organiseert de linksgeoriënteerde groep Protect The Results (bescherm de uitslagen) meer dan honderd protesten. Daar wordt aangedrongen op een eerlijk verloop van de verkiezingen. In Central Park, New York, verzamelden zich honderden demonstranten die "tel elke stem" scanderen.

"Ik wil hier eigenlijk niet zijn, ik wil gewoon mijn leven leiden", zei een 59-jarige timmerman bij een protestactie in de stad. "Maar als de president probeert om iedere stem te ondermijnen en stemmen ongeldig te laten verklaren, moet je wel iets doen."

Rivaliserende protestgroepen hebben zich ook verzameld op de straten van Detroit in de staat Michigan. Terwijl de ene groep oproept dat er gestopt moet worden met het tellen van de stemmen, eist de andere groep dat juist elke stem geteld moet worden. Een aantal demonstranten drong een congrescentrum binnen, waar de stemmen worden geteld, en scandeerde "stop met tellen".

Biden kreeg in Michigan de meerderheid van de stemmen, voorspelt CNN. Trumps campagneteam zei eerder op de dag het tellen van de stemmen in de staat via de rechter te willen stopzetten. Trump won vier jaar geleden nipt in de staat.

De lokale politie in Oregon maakte op Twitter bekend dat er in het centrum van Portland zeker acht personen zijn gearresteerd nadat er een rel uitbrak. Honderden anti-Trumpdemonstranten en politieagenten kwamen recht tegenover elkaar te staan, nadat er winkelramen werden ingeslagen. De gouverneur van de staat mobiliseert de National Guard om de politie te helpen.

De New Yorkse politie nam meer dan 30 personen in hechtenis, onder meer omdat afval in brand werd gestoken en met vuilnis werd gegooid. Ook de politie van de staat Minnesota arresteerde demonstranten. Die liepen over de snelweg in de stad Minneapolis. In de stad Pittsburgh, in de mogelijk cruciale swing state Pennsylvania, werden drie mensen opgepakt bij protesten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Verkeersinformatie

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,095
Diesel1,759

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions