Transport Online - Acteur Sean Connery overleden

Acteur Sean Connery overleden

Acteur Sean Connery overleden
31-10-2020 14:22 | Showbizz | auteur ANP

LONDEN - De Britse acteur Sean Connery is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij stierf volgens de BBC in zijn slaap op de Bahama's. De acteur kampte volgens de Britse omroep met gezondheidsproblemen.

Connery behoort al meer dan een halve eeuw tot de bekendste acteurs ter wereld. Zijn grote doorbraak kwam in 1962 met de eerste Bond-film, Dr. No. Hij speelde zes keer Ian Flemings geesteskind en kwam in 1983 nog eens terug als 007 in de onofficiële Bond-film Never Say Never Again van een concurrerende filmmaatschappij.

Na zijn laatste Bondfilm speelde hij onder meer in Highlander, The Name of the Rose, The Hunt for Red October, Robin Hood: Prince of Thieves en The Rock. Connery kreeg in 1988 een Oscar voor beste mannelijke bijrol in The Untouchables. In december 1999 werd hij in Berlijn op het Europese Filmfestival gekozen tot beste Europese acteur voor zijn rol in Entrapment. De Britse koningin Elizabeth II sloeg hem een jaar later tot ridder.

De knappe vrouwenversierder in de Bondcyclus speelde in latere films steeds vaker de rol van mentor van een jongere held. Zo was hij in de Indiana Jones-films te zien als de vader van Indiana Jones (Harrison Ford). De acteur liet later in zijn carrière ook rollen in toekomstige hitfilms aan zich voorbijgaan. Zo kreeg hij naar verluidt de rol van de tovenaar Gandalf aangeboden in The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Ook zou hij zijn gevraagd om The Architect te spelen in de tweede film van de Matrix-trilogie.

Hoewel Connery op het scherm vaak een charmeur speelde, bleef hij in het echte leven tientallen jaren trouw aan zijn tweede vrouw. Hij trouwde in 1975 met de Franse kunstenares Micheline Roquebrune. Met zijn eerste vrouw, de actrice Diane Cilento, heeft hij een zoon, de acteur Jason Connery. Die noemde het overlijden van zijn vader een verlies voor iedereen in de wereld die genoot van zijn werk als acteur.

Hoewel de acteur zich liet ridderen door de Britse koningin en op de Bahama's woonde, stond hij ook bekend als Schots nationalist. Hij was een voorstander van onafhankelijkheid voor Schotland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon noemde het nieuws over de dood van Connery hartverscheurend. "Onze natie rouwt vandaag om een van haar meest geliefde zonen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions