Clicky

 
Transport Online - Werkstraf en schadevergoedingsmaatregel voor fraude met Corona steunmaatregel

Werkstraf en schadevergoedingsmaatregel voor fraude met Corona steunmaatregel

Werkstraf en schadevergoedingsmaatregel voor fraude met Corona steunmaatregel
30-10-2020 17:20 | Misdaad | auteur Redactie

ROTTERDAM - Een 26-jarige verdachte moest zich vandaag voor de rechter in Rotterdam verantwoorden voor fraude bij de aanvraag van een zogenaamde TOGS vergoeding. Een steunmaatregel die de overheid in maart dit jaar in het leven heeft geroepen als tegemoetkoming voor ondernemers in sectoren die direct werden getroffen door de gedwongen sluiting tijdens de Lockdown. Via deze steunmaatregel kon een specifiek benoemde groep getroffen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten konden betalen. Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming moest er sprake zijn van schade door de noodgedwongen sluiting.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft verdachte een dag na bekendmaking van de voorwaarden, verbonden aan deze steunmaatregel, zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) laten inschrijven als kappersbedrijf. “Vervolgens heeft hij op de aanvraag TOGS aangegeven dat hij verwachtte de komende 3 maanden 4000 euro aan vaste lasten te zullen hebben voor zijn bedrijf.”, aldus de officier. De 4000 euro die op zijn (studenten)rekening werd overgemaakt en direct daarna contant werd opgenomen, leidde tot een melding waarop een strafrechtelijk onderzoek werd gestart.

Tijdens de daaropvolgende doorzoeking van de FIOD op het bedrijfsadres, tevens woonadres van verdachte en zijn moeder, werd niets aangetroffen dat kon doorgaan voor een kapsalon. Ook onderzoek van de bankrekening leverde geen informatie over vaste lasten op.

Het gegeven dat verdachte de 4000 euro direct contant had opgenomen wijst er volgens de officier op dat verdachte het geld niet had aangevraagd om er daadwerkelijk vaste lasten mee te bekostigen voor een toekomstige situatie. “Waar het geld is gebleven is niet bekend. Verdachte heeft tot op heden geen actie ondernomen om het onterecht ontvangen geld terug te boeken.”, aldus de officier.

Ernst van de feiten

“De TOGS werd met spoed ingevoerd en ook direct uitgevoerd om leed bij ondernemers te voorkomen. Er stond voor kleine ZZP-ers enorm veel op het spel: als zij hun vaste lasten moesten voldoen zonder dat er inkomsten tegenover stonden, hadden zij geen inkomen en zouden vele faillissementen het gevolg zijn. De overheid heeft daarbij geen ambtelijke vertragingsmechanismen ingebouwd bij de toekenning, om vooral snel het geld uit te kunnen uitkeren. De basis was het vertrouwen dat de Staat in de burger moet kunnen stellen.”, aldus de officier.

Verdachte heeft door zijn handelen volgens de officier de Staat opgelicht en het vertrouwen ernstig geschaad. Er was geen sprake van een actieve kapsalon die schade leed of zou gaan lijden. Er was geen sprake van vaste lasten. Verdachte heeft de kapsalon ingeschreven bij de KvK om onterecht aanspraak te maken op de subsidie. Gevolg zou volgens hem kunnen zijn dat in de toekomst de controlemechanismen voor verstrekking wel worden ingezet en ondernemers daardoor dus langer op hun geld moeten wachten, met alle trieste gevolgen van dien.

Strafeis en vonnis

“De straf dient enerzijds als vergelding voor het kwalijke gedrag van verdachte, maar ook als afschrikwekkend middel om andere potentiele fraudeurs te waarschuwen dat deze vorm van eenvoudig te plegen fraude, niet wordt getolereerd.”, aldus de officier.

Hij eist een gevangenisstraf van 2 maanden en een schadevergoedingsmaatregel van 4000 euro + rente met de mogelijkheid van 50 dagen hechtenis. De rechter legde verdachte een werkstraf van 180 uur en toewijzing van de vordering zoals geëist op.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,068
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden