Clicky

 
Transport Online - KLM geeft zaterdag meer duidelijkheid over loonoffers

KLM geeft zaterdag meer duidelijkheid over loonoffers

KLM geeft zaterdag meer duidelijkheid over loonoffers
30-10-2020 16:58 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTELVEEN - KLM maakt zaterdagmiddag aan het kabinet bekend of vakbonden instemmen met een langere periode van loonoffers. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten na crisisberaad met de acht bonden. Eerder op vrijdag keurde minister van Financiën Wopke Hoekstra de eerdere afspraken over loonmatiging af, omdat hij de looptijd te kort vindt.

Goedkeuring uit Den Haag is nodig voor KLM om de volledige 3,4 miljard euro aan noodsteun te ontvangen. De deadline verloopt zondag, dus is er haast geboden voor de luchtvaartmaatschappij. KLM beleeft door de coronapandemie de ernstigste crisis in haar bestaan, en dreigt zonder staatssteun om te vallen.

Afspraken tussen KLM en vakbonden over de versobering van de looneisen lopen maar anderhalf tot twee jaar. Hoekstra vindt dat de loonmatigingen voor alle KLM'ers moeten duren zolang het steunpakket loopt, namelijk tot 2025.

Vakbonden is nu gevraagd om te garanderen dat ze zich ook na de looptijd van hun afspraken met KLM houden aan offers in de arbeidsvoorwaarden. KLM wil uiterlijk zaterdag horen of bonden bereid zijn zo'n garantie te geven. Om 12.00 uur maakt de luchtvaartmaatschappij de resultaten bekend aan het ministerie van Financiën.

De toezeggingen van vakbonden maken het volgens KLM mogelijk om groen licht van het kabinet te krijgen, zonder dat alle onderhandelingen over loonoffers over moeten. De grootste bond voor cabinepersoneel, VNC, kan nog niet aangeven of ze zo'n garantie zullen geven. Pilotenbond VNV moet ook nog eerst intern in beraad voor er een beslissing is.

Bestuurder Jan van den Brink, die bij FNV voor grondpersoneel onderhandelt, is kritisch over de druk die op vakbonden wordt gelegd met de timing van de eis. "Het is wel heel kort dag als je het vrijdagmiddag hoort, en voor zaterdagmiddag moet reageren. Maar ergens hadden we dit ook wel verwacht. We beseffen dat de situatie hachelijk is voor KLM, dus zullen er serieus naar kijken."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel2,106

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden