Clicky


'Man (47) aangehouden na bloedbad Nice'

'Man (47) aangehouden na bloedbad Nice'
30-10-2020 10:08 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

PARIJS - De Franse autoriteiten hebben een 47-jarige man aangehouden vanwege de aanslag in Nice. Hij zou in contact hebben gestaan met de man die drie mensen ombracht in die zuidelijke kuststad, berichten Franse media op basis van anonieme bronnen. De veertiger is aangehouden zodat hij verder verhoord kan worden.

In Nice viel een 21-jarige Tunesiër donderdagochtend met een mes mensen aan bij een kerk. De man had volgens de autoriteiten een koran, twee telefoons en drie messen bij zich en schreeuwde "Allahu Akbar" (God is de grootste). Hij sneed de kelen door van een vrouw (60) en een 55-jarige man die in de kerk werkte. Ook stak hij een 44-jarige vrouw. Zij kon vluchten, maar overleed later alsnog aan haar verwondingen. "Zeg tegen mijn kinderen dat ik van ze hou", zei dat slachtoffer volgens BFM TV in de momenten voor haar dood.

De politie schoot de aanvaller uiteindelijk neer. Agenten hebben daarmee vermoedelijk voorkomen dat de man nog meer slachtoffers kon maken, zei een aanklager donderdagavond. De extremist zou eerder dit jaar via het Italiaanse eiland Lampedusa naar Europa zijn gekomen. President Emmanuel Macron sprak over een terreuraanslag en houdt vrijdag spoedoverleg met zijn ministers.

Aanslagen

Frankrijk is de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door aanslagen van moslimextremisten. Eerder deze maand zorgde de onthoofding van leraar Samuel Paty al voor geschokte reacties. Hij had spotprenten van de profeet Mohammed getoond in een les. Ook inwoners van Nice waren al eerder het doelwit. Daar vielen vier jaar geleden 86 doden toen een man op de Franse nationale feestdag met een vrachtwagen inreed op voetgangers.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei op de radio dat Frankrijk verwikkeld is in een strijd tegen de ideologie van radicale moslims. Er moet volgens de minister rekening worden gehouden met "andere gebeurtenissen zoals deze verschrikkelijke aanval" in Nice.