Clicky


Zeer besmettelijke vogelgriep op pluimveebedrijf Altforst

Zeer besmettelijke vogelgriep op pluimveebedrijf Altforst
29-10-2020 10:45 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Op een pluimveebedrijf in de Gelderse plaats Altforst (gemeente West Maas en Waal) is een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep vastgesteld. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 35.700 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf liggen nog negen ander pluimveehouderijen. Daar worden de dieren onderzocht op vogelgriep. Voor een gebied tot 10 kilometer van de getroffen boerderij geldt een vervoersverbod voor onder meer pluimvee en eieren.

Commerciële pluimveehouders moeten hun kippen sinds vorige week binnenhouden. Die zogenoemde ophokplicht werd ingesteld nadat het virus was vastgesteld bij wilde knobbelzwanen.

In aanvulling daarop moeten dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels hun dieren verplicht afschermen zodat zij niet in contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen. Bezoekers zijn nog wel toegestaan, mits die zich aan een streng hygiëneprotocol houden.