Transport Online - Voorwaardelijke straffen voor verspreiders seksvideo Paay

Voorwaardelijke straffen voor verspreiders seksvideo Paay

Voorwaardelijke straffen voor verspreiders seksvideo Paay
29-10-2020 13:37 | Binnenland | auteur ANP

HAARLEM - Twee mannen die worden verdacht van het verspreiden van een seksfilmpje van Patricia Paay zijn donderdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot voorwaardelijke straffen.

Michel V. (42) kreeg van de rechtbank een voorwaardelijke celstraf van een maand. Medeverdachte Ernst van der S. (47) werd veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur. De zangeres laat in een verklaring weten "licht teleurgesteld" te zijn. "Het gaat hier om volwassen mannen die willens en wetens dit gedaan hebben en totaal niet nagedacht hebben over wat dit kan aanrichten in iemands persoonlijke leven en carrière."

De straffen zijn lager dan het OM twee weken geleden had geëist. De officier van justitie had een maand celstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk, geëist tegen V. en een onvoorwaardelijke taakstraf van 80 uur tegen Van der S. Daarnaast eiste het OM boetes van 200 en 250 euro.

In 2017 lekte het beruchte plasseksfilmpje uit via sociale media. De rechtbank sprak beide mannen vrij van het plegen van smaad. Smaad is het beschuldigen van iemand van een feit dat de integriteit van die persoon kan aantasten. Dat is hier niet aan de orde, vindt de rechtbank. "De video toont twee volwassen personen die met wederzijdse instemming seksuele handelingen hebben verricht en zich lieten filmen", redeneert de rechtbank.

Wel maakten beide mannen zich schuldig aan belediging en auteursrechtinbreuk. "Door het plaatsen van het expliciete seksfilmpje is Patricia Paay opzettelijk in een ongunstig daglicht gesteld, waardoor zij in haar eer en goede naam is aangetast", oordeelt de rechter. De verdachten hadden kunnen weten dat ze als bekende Nederlander door veel mensen herkend zou worden. "Dat Patricia Paay zelf open is over seks en wel eens naakt heeft geposeerd vindt de rechtbank niet van belang."

De rechtbank vindt dat de verdachten erg lang hebben moeten wachten op hun berechting voor hun misstappen in 2017. Daarom koos de rechtbank voor geheel voorwaardelijke straffen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,526

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen