Clicky


D66 en CDA: misschien moeten we algoritmes verbieden

D66 en CDA: misschien moeten we algoritmes verbieden
28-10-2020 12:25 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - D66 en CDA willen een grondig onderzoek naar de maatschappelijke impact van private algoritmes - de algoritmes van grote techbedrijven zoals YouTube, Twitter en Facebook. Dat schrijft De Volkskrant. Afhankelijk van het onderzoek sluit Kamerlid Kees Verhoeven van D66 niet uit dat de algoritmes verboden moeten worden. De partijen dienen een motie in tijdens het debat in de Tweede Kamer over desinformatie en digitale inmenging.

Het is al langer bekend dat techbedrijven algoritmes gebruiken om gebruikers zo lang mogelijk binnen hun app te houden. Een van de meest effectieve manieren om dat te bereiken is door gebruikers sensationele berichten video's voor te schotelen, omdat mensen daar naar blijven kijken. Het helpt ook nog om daarin te bevestigen wat voor wereldbeeld gebruikers al hebben, omdat mensen het niet fijn vinden om daarin te worden uitgedaagd.

Verhoeven heeft met de motie een ‘aanvalsplan desinformatie’ gelanceerd, waarin de aanpak van algoritmes centraal staat. Het onderzoek zelf zou moeten worden uitgevoerd door bestaande waakhonden als de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Consument en Markt, het College voor de rechten van de Mens en de Algemene Rekenkamer. Een specifieke algoritmewaakhond bestaat nog niet.

Niet de informatie, maar de algoritmes aanpakken

Maar met een onderzoek alleen is het probleem nog niet opgelost, meent Verhoeven. Een video met een vrijblijvende uitleg is niet genoeg. "Misschien moet je wel veel verder gaan en verbieden dat die platformen aanbevelingen doen op basis van algoritmes." Volgens Verhoeven is het niet aan de overheid om bepaalde informatie te verbieden, maar moet gekeken worden naar het effect van de algoritmes.

De algoritmes waar de Kamerleden over spreken worden specifiek gebruikt om de feeds van sociale media te sturen. Algoritmes worden ook op hele andere terreinen gebruikt, zoals in de gezondheidszorg, waar ze het opsporen van ziektes makkelijker maken. Of ze helpen bij het bepalen van de snelste route, of het verkorten van de wachttijden voor een stoplicht.