Clicky


Ernst Kuipers: we zitten nog steeds op het verkeerde spoor

Ernst Kuipers: we zitten nog steeds op het verkeerde spoor
28-10-2020 11:25 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het nog altijd stijgende aantal ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus laat zien "dat we nog steeds op het verkeerde spoor zitten". Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, in de Tweede Kamer.

De druk op de ziekenhuizen neemt door het nog altijd snel oplopende aantal besmettingen verder toe, waarschuwt Kuipers. In het beste geval wordt de piek voor de ziekenhuizen al volgende week bereikt, maar dan moet de komende dagen echt een afvlakking te zien zijn. De oplopende opnames in de ziekenhuizen, zowel op de ic als op verpleegafdelingen, wijzen daar volgens hem nu nog niet op.

Waar het aantal besmettingen dit voorjaar razendsnel steeg, gaat dat nu volgens Kuipers een stuk langzamer. Maar ook de omslag als gevolg van de maatregelen die het kabinet heeft genomen, laat nu langer op zich wachten. Volgens hem móet er nu snel, in november, een afvlakking komen, anders is er "echt een serieus probleem". Dan zouden de ziekenhuizen de hele reguliere zorg moeten afzeggen en is er alleen nog ruimte voor acute zorg, zoals in april het geval was, zegt Kuipers.

Omdat de tweede golf de komende twee maanden nog zal aanhouden volgens de verwachting, blijven ziekenhuizen het druk houden. Omdat het ziekteverzuim ook nog eens toeneemt onder personeel, wordt de situatie volgens Kuipers alleen maar nijpender en kunnen minder mensen worden opgenomen.

Ook een verdere uitbreiding van het aantal ic-bedden boven de 1700 is niet mogelijk, zegt Kuipers. Het aantal ic-bedden kan wel stijgen van 1350 naar 1700 in januari. "We hebben het goed bekeken, maar daarboven lukt niet binnen de termijn die er nu is." Daar zou zeker een paar jaar voor nodig zijn. Groot probleem is ook hierbij dat er niet voldoende gekwalificeerd personeel is om de patiënten te verzorgen en de apparatuur te bedienen.

Kuipers waarschuwt ook dat de gedeeltelijke lockdown erop gericht is het reproductiegetal, dat het tempo aangeeft waarin mensen elkaar aansteken, maar net onder de 1 te krijgen. Bij een laag aantal ziekenhuispatiënten kan dat volgens hem prima. Maar in de huidige situatie blijft daarmee "niet heel veel speling" over. "Wat we nu doen is heel erg scherp aan de wind zeilen."

Bij een volledige lockdown, die het kabinet niet uitsluit, zal het volgens Kuipers nog drie weken duren voordat de effecten hiervan te zien zijn op het aantal ziekenhuisopnamen.