Clicky

 
Transport Online - 'Luchtvaartmaatschappijen in 2021 massaal failliet zonder steun'

'Luchtvaartmaatschappijen in 2021 massaal failliet zonder steun'

'Luchtvaartmaatschappijen in 2021 massaal failliet zonder steun'
27-10-2020 17:21 | Coronavirus | auteur ANP

GÈNEVE - Luchtvaartmaatschappijen gaan volgend jaar massaal failliet zonder financiële steun van de overheid. Dat zegt Alexandre de Juniac, topman van de internationale brancheorganisatie IATA. Volgens hem hebben maatschappijen door de bank genomen geld om het nog 9 maanden vol te houden. "Ze kunnen niet snel genoeg op de kosten besparen om de gekrompen inkomsten te kunnen compenseren", aldus De Juniac.

De totale omzet van de industrie wordt in 2021 naar verwachting gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Eerder werd ingeschat dat die inkomsten 29 procent lager zouden liggen maar toen was de verwachting dat de vraag in het vierde kwartaal zou herstellen.

IATA denkt dat het vliegverkeer in heel 2020 met 66 procent daalt ten opzichte van vorig jaar. "Het vierde kwartaal wordt buitengewoon moeilijk en er zijn weinig aanwijzingen dat de eerste helft van 2021 significant beter zal zijn, zolang de grenzen gesloten blijven en aankomstquarantaines blijven bestaan", zegt De Juniac.

De luchtvaartlobby zinspeelt nu vooral op financiële hulp vanuit de overheid om de schuldenlast niet verder te vergroten. Dat zou dan vooral uitdraaien op kapitaalinvesteringen waarbij overheden aandelen kopen van luchtvaartmaatschappijen. Air France-KLM gaf eind juli al aan waarschijnlijk nieuwe aandelen uit te geven om de crisis te doorstaan. Dat kan op het politieke vlak consequenties hebben, want zowel de Franse als de Nederlandse staat hebben beide een belang van circa 14 procent in het luchtvaartconcern om de nationale belangen te verdedigen.

Van de Europese luchthavens dreigt een kwart zonder staatssteun om te vallen als het vliegverkeer zich dit kwartaal niet herstelt. Dat zegt de Europese branchevereniging ACI Europe. Het gaat om 193 van de 740 Europese vliegvelden en dan vooral om kleinere, regionale luchthavens. Desondanks zijn die goed voor ongeveer 277.000 banen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden