Clicky

 
Transport Online - Minister van Nieuwenhuizen: vrachtwagenchauffeurs kunnen gewoon eten onderweg

Minister van Nieuwenhuizen: vrachtwagenchauffeurs kunnen gewoon eten onderweg

Minister van Nieuwenhuizen: vrachtwagenchauffeurs kunnen gewoon eten onderweg
27-10-2020 13:48 | Coronavirus | auteur Redactie

DEN HAAG - Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, Gijs van Dijk diende op 19 oktober 2020 Kamervragen in met betrekking tot de coronamaatregelen die de wegrestaurants treffen en daarmee de vrachtwagenchauffeur die vaak onderweg moet eten.

Naar aanleiding van berichten in de media dat chauffeurs nergens meer terecht konden voor een hapje eten en een sanitaire stop vroeg Gijs van Dijk uitleg aan de verantwoordelijke minister Cora van Nieuwenhuizen.

Van Dijk wil weten of bij het besluit om de keuken van wegrestaurants te sluiten ook is afgewogen welke gevolgen dit heeft voor beroepschauffeurs? Zo ja, op welke wijze heeft deze afweging plaatsgevonden?

Van Nieuwenhuizen is duidelijk: "De horecasluiting per 14 oktober heeft een maatschappelijke en economische impact. Om de impact van deze maatregel op belangrijke processen, zoals de beschikbaarheid van een maaltijd voor beroepschauffeurs, zoveel mogelijk te beperken zijn er ten aanzien van de horecasluiting enkele uitzonderingen gemaakt. Eén van deze uitzonderingen is de mogelijkheid van eet- en drinkgelegenheden om eten en drinken aan te bieden via een afhaalloket. In het geval van wegrestaurants betekent dit dat zij maaltijden kunnen blijven aanbieden aan beroepschauffeurs en andere weggebruikers."

Met andere woorden, er is gewoon eten voor de vrachtwagenchauffeur onderweg alleen vindt dit tijdelijk plaats via afhalen en/of bezorgen in plaats van gezellig aan de stamftafel in het chauffeurscafé of wegrestaurant.

Daarnaast maakt van Dijk zich zorgen over de sanitaire voorzieningen voor de chauffeurs en hij vraagt de Minister: "Heeft het sluiten van wegrestaurants tot gevolg dat beroepschauffeurs bijna nergens meer naar het toilet kunnen of hun handen kunnen wassen?"

Van Nieuwenhuizen geeft aan dat het natuurlijk van groot belang is dat chauffeurs op een verantwoorde manier hun werk kunnen blijven uitoefenen, ook tijdens de coronacrisis. "Het is daarom nodig dat bepaalde basisvoorzieningen langs de weg, waaronder sanitair, voldoende beschikbaar blijven voor beroepschauffeurs. Ik roep wegrestaurants, evenals tankstations daarom ook op hun sanitair beschikbaar te houden voor deze chauffeurs. De huidige maatregelen bieden hiervoor ruimte."

De Minister geeft tevens aan voortdurend in contact te staan met zowel de wegrestaurants als de transportsector om deze kwestie onder de aandacht te brengen. "De huidige maatregelen bieden op dut moment voldoende ruimte om chauffeurs te voorzien van de basisvoorzieningen die zij nodig hebben om hun werk op een verantwoorde manier uit te voeren: de mogelijkheid om langs de weg een (warme) maaltijd te gebruiken, en toegang tot voldoende sanitaire voorzieningen. Ik houd een vinger aan de pols bij de goederenvervoersector, om actie te kunnen ondernemen bij eventuele signalen dat chauffeurs hun werk niet meer op een verantwoorde manier kunnen uitvoeren."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden