Transport Online - Nieuwkomer op plek 3 van CDA-lijst, Lucille Werner in top 10

Nieuwkomer op plek 3 van CDA-lijst, Lucille Werner in top 10

Nieuwkomer op plek 3 van CDA-lijst, Lucille Werner in top 10
27-10-2020 12:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Brabantse CDA-voorzitter Inge van Dijk is op plek 3 de hoogste nieuwe binnenkomer op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van volgend jaar. Op de eerste tien plekken staan verder veel ervaren politici uit het kabinet en parlement. Opmerkelijke kandidaat is voormalig Lingo-presentatrice Lucille Werner: zij staat op de tiende plaats.

De Brabantse afdeling van het CDA ging vorig jaar een coalitie aan met Forum voor Democratie, nadat de partij uit een coalitie met onder andere GroenLinks was gestapt vanwege onenigheid over het stikstofbeleid. De samenwerking met het FVD van Thierry Baudet zorgde voor onrust binnen de partij. Op landelijk niveau wil partijleider Hugo de Jonge niets weten van een eventuele coalitie met Forum na de verkiezingen.

Onrust

Coronaminister Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt voeren de lijst aan. De rest van de top 10 is een mix van Kamerleden, en twee bewindslieden: Anne Kuik (4), staatssecretaris Raymond Knops (5), huidig fractievoorzitter Pieter Heerma (6), staatssecretaris Mona Keijzer (7), Agnes Mulder en Harry van der Molen. Keijzer deed, net als Omtzigt en De Jonge, mee aan de strijd om het lijsttrekkerschap. Bij de vorige verkiezingen stond zij op de tweede plek. Knops is tevens campagneleider.

Naar verluidt zorgde het samenstellen van de lijst voor onrust binnen de partij, die sowieso met intern gedoe kampt sinds de onrustig verlopen strijd om het partijleiderschap. De Jonge won in de tweede ronde nipt van Omtzigt, maar er waren twijfels over de uitkomst en er was kritiek op het verloop van de verkiezingen.

Ook de hoge plaatsing van Werner is een verrassing. Voor de presentatrice zelf geldt dat niet, zegt ze in een interview met het AD. "Om eerlijk te zijn voel ik me al Kamerlid." Werner hoopt naar eigen zeggen creativiteit en vrolijkheid naar politiek Den Haag te brengen. Het "allerergste" lijkt het haar als ze op haar woorden moet passen, maar ze belooft wel: "Ik ga me keurig aan fractiediscipline houden."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,564

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen