Transport Online - FNV wil onafhankelijk onderzoek naar aantal besmettingen personeel op Schiphol

FNV wil onafhankelijk onderzoek naar aantal besmettingen personeel op Schiphol

FNV wil onafhankelijk onderzoek naar aantal besmettingen personeel op Schiphol
26-10-2020 20:15 | Coronavirus | auteur Redactie

UTRECHT - Schiphol moet openheid geven en onafhankelijk onderzoek laten doen naar de ware omvang van coronabesmettingen onder medewerkers. Volgens de luchthaven zijn sinds 12 maart ongeveer 30 van de 5.000 beveiligers besmet geraakt. Dat gelooft de vakbond FNV niet.

Uit een peiling van FNV Schiphol blijkt dat 70 procent van de beveiligers dat aantal als volstrekt onjuist bestempelt. Deze peiling is gehouden onder meer dan honderdvijftig Schipholbeveiligers.

Een van de beveiligers die meedeed aan de peiling: "Ik ben ervan overtuigd dat er meer dan dertig besmettingen zijn, aangezien ik bij mijn bedrijf zeker al tien collega’s ken die besmet zijn of zijn geweest. En dan kom ik nog niet eens alle collega’s tegen en hoor ik ook niet alles." Van de ondervraagden gelooft 5 procent de cijfers wel en 25 procent weet het niet.

De FNV is daarnaast verontrust over de vele voorbeelden van een slechte naleving van de coronamaatregelen door bedrijven op Schiphol. Zo blijkt uit de peiling dat beveiligers aan het werk moeten, ook al vermoeden ze dat ze zelf of een huisgenoot besmet zijn. Ook zeggen beveiligers dat ze tijdens het wachten op de uitslag van een coronatest door moeten werken. ‘In dat geval kom je dus met meer dan honderd man per dag in aanraking en dan heb ik mijn eigen collega's nog niet meegerekend’, aldus een van de beveiligers.

"Een adequate bescherming van medewerkers begint bij de juiste cijfers en openheid daarover. Zolang Schiphol probeert mooi weer te spelen met deze cijfers zijn de medewerkers dus de dupe", zegt Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol. "Als het percentage besmettingen volgens het RIVM landelijk 3 procent tot 4 procent is, dan kan het bij een contactberoep als beveiliger op Schiphol onmogelijk maar 0,6 procent zijn."

Foto's

 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions