Transport Online - Eisen van 4,5 jaar cel voor mislukte bevrijdingspoging Omar L.

Eisen van 4,5 jaar cel voor mislukte bevrijdingspoging Omar L.

Eisen van 4,5 jaar cel voor mislukte bevrijdingspoging Omar L.
26-10-2020 12:29 | Binnenland | auteur ANP

ZUTPHEN - De officier van justitie eist gevangenisstraffen tot 4,5 jaar tegen twee Franse verdachten die op 19 januari probeerden Omar L. te helpen ontsnappen uit de gevangenis in Zutphen.

Volgens justitie hebben Alberic G. (25) en Bilal L. (27) met twee anderen, die maandagmiddag in de rechtbank in Zutphen terechtstaan, een gat gemaakt in het hekwerk van de gevangenis. Dat deden ze met een slijptol en betonscharen. Ook staken ze een bestelbus in brand waarmee ze een toegangsdeur blokkeerden.

De Fransen, in leeftijd variërend van 22 tot 30 jaar, worden verdacht van hulp bij een ontsnappingspoging, brandstichting, vernieling van de hekwerken en heling van de gebruikte vluchtauto's.

Schade

De gevangenis Ooyerhoek heeft 170.000 euro schade geleden bij de mislukte ontsnappingspoging. De gevangenis wil de schade op de verdachten verhalen.

"Als je de slijptol zet in de toegangsdeur van een penitentiaire inrichting, zet je de slijptol in de rechtsstaat", zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Zutphen. "De verharding van de georganiseerde criminaliteit is al langere tijd bron van grote zorg en onrust. Deze bevrijdingspoging is tekenend voor het verharde klimaat, waarin criminelen doen alsof de rest van de samenleving slechts een bordkartonnen decor is."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen