Transport Online - Australische klacht na baarmoederonderzoek op luchthaven Qatar

Australische klacht na baarmoederonderzoek op luchthaven Qatar

Australische klacht na baarmoederonderzoek op luchthaven Qatar
25-10-2020 20:19 | Buitenland | auteur ANP/AFP

CANBERRA - De Australische regering heeft een klacht ingediend bij de autoriteiten in Qatar over vermeende vernedering en inwendig onderzoek bij Australische vrouwen op de internationale luchthaven van de hoofdstad Doha.

Australische media berichten dat een te vroeg geboren baby was gevonden in een toiletruimte. Vrouwen op het vliegveld, onder wie dertien Australiërs, werden vervolgens aangehouden en gedwongen hun ondergoed uit te doen en een inwendig onderzoek te ondergaan in een ambulance, meldt nieuwssite 7 News. De Australische vrouwen spreken van een "afschuwelijke schending van hun rechten".

Volgens 7 News was de baby overleden, maar bronnen in Qatar konden dat niet bevestigen.

Het onderzoek op 2 oktober moest uitwijzen of ze recent een kind hadden gebaard. De vrouwen werd niet om toestemming gevraagd. Hun was ook niets verteld over de vondst van de baby. Een vlucht naar Sydney vertrok met vier uur vertraging. Om hoeveel vrouwen het in totaal ging is onduidelijk.

De Australische autoriteiten zeggen dat hun is verzekerd dat er snel tekst en uitleg komt. In het islamitische Qatar kunnen forse straffen worden uitgedeeld aan vrouwen die een kind krijgen buiten het huwelijk.

Qatar Airways heeft niet direct gereageerd op verzoeken om commentaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,817
Diesel1,494

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions