Transport Online - Scheepswerf Veka Lemmer op de vingers getikt voor onderbetaling Roemenen

Scheepswerf Veka Lemmer op de vingers getikt voor onderbetaling Roemenen

Scheepswerf Veka Lemmer op de vingers getikt voor onderbetaling Roemenen
23-10-2020 13:47 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

LEEUWARDEN - Scheepswerf Veka uit het Friese Lemmer is door de rechtbank in Leeuwarden op de vingers getikt voor het onderbetalen van tientallen Roemeense uitzendkrachten, meldt vakbond FNV. Volgens de rechter omzeilde de werf de Nederlandse arbeidsvoorwaarden en moet het een schadevergoeding betalen aan de bond.

FNV is na jaren procederen blij met de uitspraak. "Er zijn grenzen en die geeft de rechter nu ook aan", zegt vakbondsbestuurder Albert Kuiper.

FNV vroeg vijf jaar geleden aan de Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken om de praktijken van de scheepswerf te onderzoeken. Volgens de inspectie gebruikte Veka een postbus-bv, die via een reeks uitzendbureaus Roemenen voor weinig geld liet werken als lassers, plaatwerkers en voormannen. Overuren werden niet uitbetaald en een groot deel van hun loon bestond uit een nettovergoeding waarover geen belasting werd afgedragen.

De rechter oordeelt nu dat deze constructie de Nederlandse arbeidsvoorwaarden omzeilde. Veka hoeft van de rechter geen nabetaling te doen aan de Roemeense uitzendkrachten. Wel moet het bedrijf een schadevergoeding van 50.000 euro aan de vakbond betalen. Die is nodig om de schade van deze procedure te dekken.

FNV'er Kuiper vindt dat de uitzendkrachten Veka nu "persoonlijk voor de rechter moeten dagen om hun loon te krijgen". Voor die rechtszaak wordt ook een deel van de schadevergoeding aangewend. Volgens de FNV gaat het om "miljoenen aan achterstallig loon". De bond pleit verder voor aanpassing van de wet, zodat vakbonden loon kunnen vorderen voor groepen werknemers. Dat kon in dit geval niet omdat de uitzendkrachten niet direct aan Veka verbonden waren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,658
Diesel1,319

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions