Transport Online - Vrachtwagenchauffeur stuipen op het lijf gejaagd door (onterechte) politiecontrole en filmploeg [UPDATE]

Vrachtwagenchauffeur stuipen op het lijf gejaagd door (onterechte) politiecontrole en filmploeg [UPDATE]

Vrachtwagenchauffeur stuipen op het lijf gejaagd door (onterechte) politiecontrole en filmploeg [UPDATE]
23-10-2020 12:29 | Controles | auteur Esther van der Wal- de Vries

ECHTELD - [update 20:29 uur] Een vrachtwagenchauffeur heeft donderdagochtend 22 oktober rond 05:00 uur de schrik van zijn leven gekregen toen hij door meerdere politie-eenheden van de weg werd gehaald. Volgens de politie zou de man, al 25 jaar chauffeur, een vuurwapen in zijn bezit hebben. Extra ingrijpend voor de chauffeur is het feit dat er tevens een cameraploeg van RTL aanwezig was bij het incident. Tijdens de controle werd er niets gevonden.

De chauffeur, nog hoorbaar geschrokken, vertelt vrijdag: "Ik werd op de A15 bij Echteld verzocht te stoppen. Toen ik mijn raam opendeed vroeg een politieagent om mijn rijbewijs. Ik vroeg natuurlijk wat er aan de hand was. Volgens de agent hadden ze een anonieme tip gekregen dat ik een vuurwapen in mijn bezit zou hebben. Ik moest mijn vrachtwagen uit en werd met getrokken pistool door een arrestatieteam aan de rechterkant neergezet en door drie agenten in de gaten gehouden. Ik mocht geen stap voor- of achteruit doen. Achter mijn vrachtwagen zag ik nog meer politiewagens staan. Ik schat dat er zeker zo'n vijf voertuigen met zwaailicht stonden." 

Vervolgens wordt de chauffeur gevraagd een handgeschreven briefje te ondertekenen. Hiermee geeft hij toestemming om zijn voertuig te doorzoeken en neemt hij alle aansprakelijkheid voor wat er gevonden wordt in zijn voertuig.

Het ondertekende briefje, namen zijn door de redactie onherkenbaar gemaakt

Vervolgens zag de chauffeur ook een cameraman die hem filmde. Even dacht hij dat het hier een grap betrof van een verborgen cameraprogramma maar nadat twee agenten zich gelegitimeerd hadden bleek van een grap helaas geen sprake.

Agenten keken globaal wat onder en achter de vrachtwagen en tussen de container en de trekker van de combinatie. Ook in de cabine werden globaal wat kastjes opengetrokken maar er werd geen vuurwapen gevonden. "Als ik echt een vuurwapen had gehad dan hadden ze toch alles overhoop moeten trekken?"

Zo'n anderhalf uur lang stond de chauffeur 's ochtends vroeg in de kou buiten in zijn t-shirtje. De chauffeur werd zelf niet gefouilleerd en ook zijn tas die in de cabine lag werd niet doorzocht. Uiteindelijk werd er na anderhalf uur niets gevonden en kon de chauffeur zijn weg vervolgen onder de mededeling van een agent: "Sorry, ga maar een op koffie drinken."

"Hoogst opmerkelijk", zegt ook een bevriende transportondernemer. "Deze man doet geen vlieg kwaad. Die slaat bij wijze van spreke nog geen mug dood. Ik ken hem al jaren en ken hem als een sympathieke harde werker."

Bij zowel de chauffeur als zijn bevriende transportondermer leeft het vermoeden dat deze controle mogelijk in scène is gezet voor het televisieprogramma waarin de politie gevolgd wordt tijdens hun werk.

Het incident heeft diepe indruk op de chauffeur gemaakt en het laat hem niet los. De chauffeur heeft al bij diverse instanties als de Wegpolitie, RTL en de plaatselijke politie verhaal proberen te halen vrijdag om te achterhalen wat hier nu achter stak. Maar is eigenlijk nog niet echt iets wijzer geworden. Niet over de anonieme tip en ook niet over de controle zelf.

Om een beetje bij te komen van de schrik heeft de chauffeur, die als eigen rijder aan het werk is, besloten vandaag niet de weg op te gaan

Landelijke Eenheid bevestigt controle

Vrijdagavond bevestigt de Landelijke Eenheid het verhaal van de chauffeur. Ed Kraszewski, woordvoerder bij de Landelijke Eenheid licht een en ander toe aan de redactie en zegt: "Wij kregen een anonieme melding binnen met de beschrijving van de vrachtwagen van de chauffeur en zijn kenteken en het feit dat hij een vuurwapen zou hebben. Gelukkig bleek hier achteraf geen sprake van maar wij moeten zulke meldingen serieus nemen. Wij hebben ook alle gangbare protocolen gevolgd die gelden voor dit soort situaties."

"Wij hebben naast de surveillance van de Dienst Infrastructuur ook ondersteuning gevraagd van de politie. Dat is normaal dat doen wij altijd bij dit soort meldingen waar uitgegaan moet worden van een bepaalde dreiging. Ons inziens is de controle op gepaste wijze uitgevoerd. Helaas is het voor ons niet meer te achterhalen wie de melding gedaan heeft omdat het hier een anonieme melding betrof. Het is natuurlijk zorgelijk dat iemand op deze wijze iemand probeert een poets te bakken. Ik snap natuurlijk dat de chauffeur geschrokken is", aldus Kraszewski.

Op de vraag of een handgeschreven briefje ook tot de protocollen hoort zegt Kraszewski: "Nee, dit is geen gangbare gang van zaken echter de agent vond dat in dit geval gepast."

"Het klopt ook dat de Dienst Infrastructuur momenteel gevolgd wordt door een cameraman. Wij hebben een overeenkomst met een productiebedrijf dat zij ons van sepetember tot en met december volgen tijdens onze werkzaamheden. De uitzendingen daarvan zullen ergens in februari/maart 2021 op televisie komen. Uiteraard zullen de vrachtwagen en de chauffeur niet herkenbaar in beeld worden gebracht. Het was dus echt puur toeval dat de camera hierbij aanwezig was. Er is geen sprake van opzet of een grap. Tijdens de uitzending zal ook duidelijk worden dat wij deze controle op gepaste wijze hebben uitgevoerd."

"Volgende keer zullen we bij zo'n melding hetzelfde doen. Het is ons vak. Wij moeten een melding serieus nemen", besluit Ed Kraszewski.

Kraszewski heeft beloofd dat er iemand contact opneemt met de geschrokken chauffeur voor nazorg.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 7 juni t/m zondag 13 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions