Transport Online - Meer dan 2000 coronapatiënten in ziekenhuizen

Meer dan 2000 coronapatiënten in ziekenhuizen

Meer dan 2000 coronapatiënten in ziekenhuizen
22-10-2020 16:53 | Coronavirus | auteur ANP

ROTTERDAM - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 60 toegenomen tot 2003. Van deze patiënten liggen er 463 op de intensivecareafdelingen, dertien meer dan woensdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de cijfers donderdagmiddag bekend.

Inmiddels is al meer dan de helft van alle patiënten die in Nederland op de intensive care liggen daar wegens Covid-19. Op verpleegafdelingen vormen coronapatiënten 13 procent van het totale aantal patiënten: 1540 van de 11.915.

"We hebben het einde nog absoluut niet bereikt", waarschuwt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij kan zich wel vinden in de metafoor van een tsunami, zoals de voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) de stand van zaken onlangs typeerde. Bij een gewone golf vlakt het water weer af, bij een tsunami "gaat de waterdruk die erachter komt maar door en door", zegt Kuipers.

Spreiden

Het afgelopen etmaal zijn 33 mensen met Covid-19 overgeplaatst. Dat gebeurt om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden. Vooral in de Randstad behandelen de ziekenhuizen momenteel veel coronapatiënten.

In het hele land zien ziekenhuizen zich door de toestroom opnieuw genoodzaakt niet-acute behandelingen uit te stellen. Zo liet het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) vorige week weten dat 80 tot 90 procent van de zorg waarbij geen spoed is vereist, voorlopig wordt stilgelegd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen