Clicky

 
Transport Online - Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor fataal ongeval op A50

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor fataal ongeval op A50

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor fataal ongeval op A50
21-10-2020 17:48 | Ongevallen | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 62-jarige Roemeen veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een rijontzegging van 1 jaar. De vrachtwagenchauffeur veroorzaakte in februari 2019 een ongeluk op de A50 waarbij een ander om het leven kwam en meerdere verkeersdeelnemers gewond raakten.

De chauffeur reed ’s middags met zijn vrachtwagen op de snelweg ter hoogte van Nistelrode toen daar een file ontstond. Hij merkte dit niet, of te laat, op en reed met onverminderde snelheid op de auto voor hem. De vrachtwagen schoot vervolgens door en raakte diverse andere voertuigen. Bij de botsing kwam een ander om het leven en raakte een aantal anderen (zwaar)gewond.

De man, een zeer ervaren beroepschauffeur, reed in de drukke middagspits en zijn vrachtwagen was geladen met staal en woog 24.000 kilo. De rechtbank oordeelt dat de man onder deze omstandigheden extra voorzichtig en oplettend had moeten zijn. Volgens de chauffeur stond de cruise control ingesteld.

Dit blijkt ook uit de gegevens van de tachograaf; de vrachtwagen reed een constante snelheid van 89 km/uur. Dit was 9 km/uur harder dan is toegestaan op die plek. Door met de cruise control aan, in een drukke verkeerssituatie, te hard te rijden met een zwaar beladen vrachtwagencombinatie, nam de chauffeur bewust het risico niet tijdig te kunnen reageren op een plotselinge filevorming. Deze situatie deed zich daadwerkelijk voor. Dat merkt de rechtbank aan als aanmerkelijk tekortschietend rijgedrag.

Dit tekortschietend rijgedrag valt de chauffeur te verwijten. Volgens de man is hij vlak voor de aanrijding mogelijk in slaap gevallen. Zijn advocaat stelt dat het ook een hartinfarct kan zijn geweest. De rechtbank vindt dit laatste, gelet op de bewijzen, onvoldoende aannemelijk en gaat ervan uit de man langer dan een seconde zijn ogen dicht heeft gehad omdat hij in slaap viel.

De verdachte liet na op signalen van intredende vermoeidheid alle geoorloofde middelen te hanteren om te voorkomen hij daadwerkelijk in slaap zou vallen. Dat maakt dat de chauffeur ook schuld heeft aan het ongeval. Wel gaat het volgens de rechtbank, anders dan de officier van justitie meent, om de laagste vorm van schuld bij een verkeersmisdrijf. Van andere fouten dan te hard rijden en in slaap vallen, is namelijk niet gebleken.

Grote gevolgen

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het ongeval zeer grote gevolgen heeft. Het ongeval heeft het leven van de nabestaanden, slachtoffers en dat van hun directe naasten, voorgoed veranderd. De rechtbank weegt ook mee dat de chauffeur oprecht spijt heeft en dat hij kampt met grote psychische gevolgen van het ongeval en voor altijd is getekend. Daarnaast nam hij ontslag als internationaal vrachtwagenchauffeur en kampen hij en zijn gezin met alle financiële gevolgen van dien.

Ook is hij niet in Nederland, noch in Roemenië eerder voor strafbare feiten veroordeeld.

Een taakstraf, zoals de landelijke oriëntatiepunten aangeven, is geen optie. De man woont namelijk in Roemenië en kan in ons land dus geen taakstraf uitvoeren. Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke celstraf niet op zijn plaats. Daarom legt de rechtbank een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden op, plus een rijontzegging van 1 jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden