Clicky

 
Transport Online - Koning Willem-Alexander reageert middels video op ophef rond reis naar Griekenland [+video]

Koning Willem-Alexander reageert middels video op ophef rond reis naar Griekenland

Koning Willem-Alexander reageert middels video op ophef rond reis naar Griekenland [+video]
21-10-2020 13:10 | Binnenland | auteur Redactie | ANP

DEN HAAG - [update 13:27 uur] Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in een videoboodschap aan het Nederlandse volk gezegd dat het ze pijn doet "uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben". Ze reageren daarmee op de grote ophef die ontstond toen ze vrijdag met hun dochters op vakantie gingen naar Griekenland. Het koningspaar besloot daarop zijn vakantie, enkele uren na aankomst, af te breken en terug te keren.

"Met spijt in het hart richt ik mij tot u. Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", zegt de koning in de korte video-opname. Hij benadrukt dat de reis binnen de coronavoorschriften paste, maar "het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving."

Volgens Willem-Alexander hebben Máxima en hij het besluit om terug te keren zelf genomen. "Vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan." Ze zeggen hun best te hebben gedaan om binnen de grenzen van het coronabeleid "ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt".

Het koningspaar stelt dat het voor iedereen een moeilijke tijd is. "Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden."

Ze blijven zich inzetten om samen met de bevolking het coronavirus eronder te krijgen, zodat iedereen het gewone leven weer kan oppakken zodra dat kan. "Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar."

Het werd door velen onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking juist wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak.

Prinses Amalia en prinses Alexia kwamen dinsdag pas terug. Voor hen was er eerder geen ruimte in het vliegtuig, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden