Transport Online - Periskal en Tresco nemen Smart Navigation van CoVadem op in ECDIS-viewers

Periskal en Tresco nemen Smart Navigation van CoVadem op in ECDIS-viewers

Periskal en Tresco nemen Smart Navigation van CoVadem op in ECDIS-viewers
20-10-2020 17:17 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM  - De Smart Navigation-module van CoVadem is binnenkort beschikbaar voor gebruikers van de Inland ECDIS-viewers van Periskal en Tresco Engineering. Op 15 oktober zijn daarvoor de contracten ondertekend. Daarmee komt real time-informatie over waterdiepte op de Waal en Rijn beschikbaar in het stuurhuis: geïntegreerd in de elektronische vaarkaart. Zo heeft de schipper alle navigatie-informatie overzichtelijk op één scherm.

Smart Navigation maakt van Rotterdam tot Basel de actuele waterdiepten waar een schip vaart zichtbaar in de Inland ECDIS-viewer in het stuurhuis. CoVadem brengt die essentiële informatie in kaart door het ‘varend meetnet’ van aangesloten schepen. De gegevens van de sensoren van een groeiend netwerk van inmiddels meer dan 200 schepen worden centraal verwerkt, geanalyseerd en verrijkt.

Actueel en automatisch

De informatie is actueel; schippers ontvangen dagelijks aan boord een update van de dieptedata, gebaseerd op de metingen van de schepen die voor hen uit varen. In de toekomst zullen meerdere updates per dag beschikbaar komen. De verwerking in de Inland ECDIS-systemen gebeurt automatisch, daar hebben schippers geen omkijken naar.

Smart Navigation is nu al beschikbaar op de Waal en de Rijn, tussen Rotterdam en Basel. Het vaargebied wordt de komende jaren stapsgewijs uitgebreid, ook naar andere rivieren.

Inland ECDIS-vaarkaarten hebben hun nut ruimschoots bewezen. Het navigatiehulpmiddel is niet meer weg te denken uit het stuurhuis. In de loop der jaren hebben producenten als Periskal en Tresco diverse functionaliteiten toegevoegd. Informatie over actuele waterdiepte is al jaren een grote wens van schippers en scheepseigenaren.

“Iedereen wil die informatie hebben”

“Dit is aanvullende, essentiële informatie die eerst niet voorhanden was”, zegt Periskal-directeur Marc Persoons. “Diepte-informatie was in feite wel onderdeel van ECDIS, maar het was er nooit van gekomen dat de overheid actuele gegevens beschikbaar stelde. Dankzij de crowdsourcing door CoVadem is die actuele informatie er nu wel.”

“Iedereen wil die hebben”, weet Persoons. “Als schipper wil je tijdens het varen weten waar het echt diep en ondiep is. Niet alleen de theoretische vaargeul en hoe het zou moeten zijn.”

“Innovatief” noemt directeur Jo Jacobs van Tresco de nieuwe service van CoVadem. “Dat past bij ons. Het is een verrijking van ons product, een belangrijke toevoeging.”

Ook volgens hem is er vraag naar. “Dat horen we regelmatig van schippers. De dieptekaart van CoVadem is naadloos geïntegreerd in de ECDIS-viewer. Net als de andere lagen. In één blik zie je tijdens het varen alle gewenste informatie.”

Uitvoerig getest

CoVadem, Periskal en Tresco hebben de afgelopen tijd de koppeling van Smart Navigation met de ECDIS-viewers technisch mogelijk gemaakt, conform de standaarden die daarvoor gelden. Op meerdere testschepen is de nieuwe functie inmiddels uitvoerig in de praktijk getoetst.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,644
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions