Transport Online - Dinsdagmiddag uitspraak in kort geding over sluiting horeca

Dinsdagmiddag uitspraak in kort geding over sluiting horeca

Dinsdagmiddag uitspraak in kort geding over sluiting horeca
20-10-2020 12:29 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De rechtbank Den Haag doet dinsdagmiddag na 16.00 uur uitspraak in het door meerdere horecaondernemers aangespannen kort geding om weer open te mogen gaan. De rechtszaak tegen de Staat was aangespannen door de Haagse bodega De Posthoorn, meer dan zestig ondernemers sloten zich daarbij aan.

Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. De maatregelen zijn "willekeurig en disproportioneel", aldus de ondernemers. "Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn. Wat wel zou verdwijnen is een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is", zei advocaat Simon van Zijll namens de eisers.

De Staat betoogde echter dat er geen andere mogelijkheid is dan sluiting. "We bevinden ons middenin de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt", aldus de landsadvocaat. Er is "zonder meer" sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. "Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie." Hij wees ook nog op de steunmaatregelen van de overheid, waar alle ondernemers aanspraak op kunnen maken.

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, opperde een dag na de bekendmaking van de maatregelen dat restaurants mogelijk open konden blijven. Ze moeten dan wel onder meer gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn.

Afgelopen vrijdag gaf een rechter in Berlijn elf restaurants daar gelijk in een kort geding. Inzet van die zaak was de opgelegde sluitingstijd van restaurants om 23.00 uur. De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen gasten.

(update 16:50 uur) Uitspraak kort geding over sluiting horeca: https://www.transport-online.nl/site/119945/rechtbank-den-haag-horeca-blijft-dicht/Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,644
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions