Clicky

 
Transport Online - Aanleg nieuwe verbindingsweg N69 bij Valkenswaard mag aangelegd worden

Aanleg nieuwe verbindingsweg N69 bij Valkenswaard mag aangelegd worden

Aanleg nieuwe verbindingsweg N69 bij Valkenswaard mag aangelegd worden
19-10-2020 19:20 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - De Nieuwe Verbinding, een provinciale weg tussen de A67 en de N69, kan worden aangelegd en in gebruik genomen. Dit bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De provincie Noord-Brabant verleende een natuurvergunning voor de aanleg van een nieuwe provinciale weg tussen de A67 en de huidige N69, de zogenoemde Nieuwe Verbinding. Deze weg moet de kernen van Aalst en Valkenswaard ontlasten van doorgaand (vracht)verkeer van de A67 naar België. Onderdeel van de nieuwe weg is een brug over het beekdal van de Keersop bij Valkenswaard. Daartoe verleende het Waterschap De Dommel watervergunningen. Diverse omwonenden en natuurverenigingen vrezen nadelige gevolgen voor de natuur. Ze waarschuwen onder meer voor verspreiding van verontreinigd grondwater afkomstig van de voormalige vuilstortplaats aan de Victoriedijk in Valkenswaard. Daarom stapten ze naar de rechter.

De omwonenden en natuurverenigingen doen kort gezegd een beroep op de zogeheten stikstofuitspraak van de Raad van State van mei 2019. Daarin staat dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet als basis mag worden gebruikt voor toestemming voor activiteiten die extra stikstofuitstoot veroorzaken, zoals de aanleg van een nieuwe weg. De provincie verwijst op haar beurt naar een eerder opgestelde passende beoordeling die voor dit specifieke geval is gemaakt. Volgens de provincie is dat voldoende voor het verlenen van de natuurvergunning.

Oordeel rechter

De rechtbank oordeelt dat de provincie inderdaad gebruik mag maken van de passende beoordeling die specifiek voor dit project is opgesteld, ondanks de stikstofuitspraak. In het besluit van de provincie is weliswaar niet zorgvuldig genoeg beoordeeld wat de gevolgen van het project zijn in relatie tot een mogelijke grondwaterverontreiniging van een nabijgelegen voormalige afvalstortplaats, maar volgens de rechtbank bracht de provincie tijdens de huidige procedure alsnog voldoende in kaart of de aanleg van de Nieuwe Verbinding gevolgen kan hebben voor de effecten van de stortplaats op het nabijgelegen Natura 2000-gebied. Daarnaast wijst onderzoek, dat in deze procedure is verricht, uit dat er bij de werkzaamheden in het beekdal geen risico’s zijn op verspreiding van de bestaande grondwaterverontreiniging vanuit de voormalige vuilstortplaats. Dit betekent dat de weg kan worden aangelegd en in gebruik mag worden genomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions