Clicky

 Kerken in brand gestoken tijdens gewelddadige rellen in Chili

Kerken in brand gestoken tijdens gewelddadige rellen in Chili
19-10-2020 10:27 | Buitenland | auteur ANP/RTR

SANTIAGO - Tienduizenden Chilenen hadden zich zondag verzameld op een groot plein in de hoofdstad Santiago om stil te staan bij de massademonstraties van een jaar geleden. Daarbij vielen destijds meer dan dertig doden en duizenden gewonden. De demonstraties verliepen zondag in eerste instantie vreedzaam, maar bij het vallen van de avond ontaarden die in rellen en plunderingen.

Mensen verzamelden zich vroeg op de dag bij demonstraties in het centrum van de hoofdstad en in steden in heel Chili. Ze droegen borden en spandoeken mee waarop werd opgeroepen tot een "ja" -stem komende zondag bij een referendum over het al dan niet schrappen van de grondwet die stamt uit de tijd van de dictatuur van Augusto Pinochet. Die kwam in 1973 aan de macht na een staatsgreep en runde het land met zeer harde hand tot 1990.

Later op de avond kwam het tot rellen, plunderingen van supermarkten en botsingen met de politie in de hoofdstad. Op wegen werden brandende barricades opgeworpen en er werd veel vuurwerk afgestoken.

Minister van Binnenlandse Zaken Victor Perez prees de vroege, vreedzame bijeenkomsten terwijl hij de nachtelijke chaos veroordeelde. Hij riep de Chilenen op hun geschillen bij te leggen door te stemmen tijdens het referendum op 25 oktober. "Degenen die deze gewelddaden plegen, willen niet dat Chilenen onze problemen op democratische wijze oplossen", zei Perez tegen verslaggevers. Hij beloofde degenen die zondag de grens overschreden te straffen.

Vroeg op de dag schreeuwde en bedreigde een woedende menigte een burgemeester van de Communistische Partij. Gemaskerde mannen gooiden brandbommen naar een politiebureau en een kerk. Vandalen vielen in de vroege avond een andere kerk in Santiago aan en zetten die in brand.

Door de onrust werden meer dan 15 metrostations tijdelijk gesloten. De politie vuurde traangas en waterkanonnen af ​​in schermutselingen met soms gewelddadige, gemaskerde mensen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions