Transport Online - Verdachte onthoofding Franse leraar is Tsjetsjeen

Verdachte onthoofding Franse leraar is Tsjetsjeen

Verdachte onthoofding Franse leraar is Tsjetsjeen
17-10-2020 12:41 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - De verdachte van de onthoofding van een Franse geschiedenisleraar in een Parijse voorstad is een 18-jarige man van Tsjetsjeense afkomst en geboren in Moskou, meldt een justitiële bron aan persbureau AFP. Het slachtoffer is volgens de politie Samuel Paty, een 47-jarige leraar geschiedenis en aardrijkskunde.

Nadat vrijdag al vier mensen werden aangehouden - twee broers en de grootouders van de verdachte - zijn zaterdag nog eens vijf mensen opgepakt in verband met de zaak. Onder de arrestanten bevinden zich ook de ouders van een leerling die de school bezocht waar de vermoorde leraar werkte.

Volgens de bron zouden de aangehouden ouders hun verontwaardiging hebben uitgesproken over de geschiedenisleraar, die in lessen over de vrijheid van meningsuiting karikaturen van de profeet Mohammed zou hebben laten zien. Ook zouden de ouders anderen hebben opgeroepen tot actie tegen deze "schurk".

Vriendenkring

Drie andere arrestanten behoren tot de vriendenkring van de doodgeschoten verdachte.

De leraar werd op straat voor zijn school in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine de keel afgesneden. Dat gebeurde vrijdagmiddag rond 17.00 uur.

Tweet

De politie werd kort daarvoor gealarmeerd omdat iemand zich verdacht ophield bij de school. Zij troffen de vermoorde leraar aan en de verdachte, gewapend met een mes, waarmee hij ook de politiemensen bedreigde toen zij hem wilden arresteren. Zij openden daarop het vuur. De verdachte stierf later aan die verwondingen. De aanvaller zou "Allahu Akbar" hebben geroepen naar de politie.

De politie onderzoekt een post op Twitter waarop een foto van het hoofd van het slachtoffer werd getoond. De tweet is inmiddels verwijderd. Het is nog onduidelijk of het bericht door de aanvaller is gepost. Daarin zou ook een dreigement aan het adres van de Franse president Macron staan, die werd beschreven als "de aanvoerder van de ongelovigen".

Bloemen

Op de school hebben ouders en leraren met bloemen eer betoond aan het slachtoffer.

"Volgens mijn zoon was hij superaardig en supervriendelijk", zei een van de ouders, Nordine Chaouadi. Over het tonen van de karikaturen zou de leraar volgens haar zoon tegen de moslimkinderen in de klas hebben gezegd: "Verlaat de klas, ik wil jullie gevoelens niet kwetsen."

Nationaal eerbetoon

De Franse president Emmanuel Macron sprak vrijdagavond over een "islamitische terreuraanslag" bij zijn bezoek aan Conflans-Sainte-Honorine, waar hij de plaats van de moord en de school bezocht. "Een burger is vermoord omdat hij leraar was en vrijheid van meningsuiting doceerde", aldus Macron. "Het hele land staat achter alle leraren in het land."

Het kabinet van de president kondigde zaterdag een nationaal eerbetoon aan ter ere van Paty.

De vereniging van Tsjetsjenen in Europa zei in een verklaring "dat onze gemeenschap net als alle Fransen geschokt is door dit incident".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,564

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen