Clicky

 
Transport Online - Ook op Brussels Airport blijft het vrachtvolume stijgen en de passagiers dalen

Ook op Brussels Airport blijft het vrachtvolume stijgen en de passagiers dalen

Ook op Brussels Airport blijft het vrachtvolume stijgen en de passagiers dalen
16-10-2020 10:27 | Buitenland | auteur Redactie

ZAVENTEM - In totaal kwamen er in de maand september 379.303 passagiers op Brussels Airport. Dat is slechts 15,2 procent van het aantal passagiers in september 2019. Dit lage resultaat is te wijten aan de toenemende reisbeperkingen en vooral aan het feit dat Spanje, de belangrijkste bestemming van Brussels Airport, een rode zone werd. Het vrachtvervoer blijft toenemen, de getransporteerde volumes stegen met een mooie 18,9 procent in september.

Passagiersverkeer: een daling met 85 procent

In de maand september werden 379.303 passagiers verwelkomd in Brussels Airport. Dat is een daling met 84,8 procent in vergelijking met september 2019. Dit aantal bestond uit 175.594 vertrekkende passagiers en 203.709 aankomende passagiers, dit verschil komt door het einde van de zomervakantie en door het feit dat veel bestemmingen een rode zone werden, met Spanje op de eerste plaats, waardoor de passagiers genoodzaakt waren naar België terug te keren.

Het aantal transferpassagiers was ongeveer 15 procent. In dit kader speelt Brussels Airlines een belangrijke rol in zijn Afrikaanse netwerk, met passagiers die van Air Canada en United Airlines overstapten naar Europese en Afrikaanse bestemmingen. Om deze reden zal Brussels Airlines deze winter tot 24 vluchten per week binnen het Afrikaanse netwerk aanbieden.

In de maand september waren 45 van de ruim 60 passagiersluchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport actief, met meer dan 1.000 vluchten per week naar ruim 110 bestemmingen.

Deze oktobermaand komen de luchtvaartmaatschappijen British Airways en Rwandair terug. De actieve intercontinentale luchtvaartmaatschappijen zijn Air Canada, United Airlines, Emirates, Etihad, Qatar Airways, Hainan Airlines, Ethiopian en Rwandair. De herstart van Delta Air Lines is uitgesteld tot maart 2021. Ook All Nippon Airways komt in de maand oktober terug naar Brussels Airport, maar in eerste instantie met passagiersvliegtuigen die enkel vracht vervoeren.

Cargo: vierde maand op rij een stijging van de luchtvracht

Voor de vierde maand op rij kent de luchtvracht een stijging van de vervoerde volumes, deze keer +18,9 procent in vergelijking met september 2019. Dankzij dit zeer positieve resultaat doet Brussels Airport het beter op het vlak van luchtvracht dan zowel de globale als de Europese groei. De voornaamste oorzaak voor de globale negatieve groei blijft het feit dat passagiersvluchten met grote vliegtuigen nog altijd stilliggen, waardoor de capaciteit beperkt blijft. De luchtvracht aan boord van passagiersvliegtuigen is op dit moment goed voor 50 procent van het vrachtvervoer wereldwijd.

Het segment expressdiensten blijft groeien in vergelijking met vorig jaar (+33,8 procent), terwijl de volumegroei in het segment volvracht (+88,8 procent) de toename van het luchtvrachtvolume versnelt. Hiermee kunnen de beperkte volumes op passagiersvluchten worden gecompenseerd.

Het aantal volvrachtvluchten ligt in september aanzienlijk hoger dan het niveau van 2019, met een lichte toename ten opzichte van de vorige maand. Het aantal extra vluchten dat is uitgevoerd door passagiersvliegtuigen die uitsluitend voor vracht werden gebruikt, blijft constant. Het aantal nachtvluchten neemt hierdoor niet toe.

De getruckte vracht is opnieuw gedaald (-14,1 procent), maar toch is het totaalvolume aan goederen dat door het logistiek platform Brucargo is verwerkt, gestegen. Het gaat om een totale stijging van 11,4 procent en dat gaat om 56.748 ton.

Zowel import als export vertonen een stijging. Voor de import doet vooral trafiek vanuit Afrika het goed. Bij export, is dat het geval bij de vracht naar Azië.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in september 2020 met 66,8 procent ten opzichte van september 2019, tot 7.141 vliegbewegingen (tegenover 21.533 in september 2019). Het aantal passagiersvluchten daalde met 76,5 procent, terwijl het aantal cargovluchten met 39,9 procent steeg. Het aantal passagiers per vlucht was 86.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions