Clicky

 
Transport Online - Landelijke huurprijs voor het eerst in zes jaar gedaald

Landelijke huurprijs voor het eerst in zes jaar gedaald

Landelijke huurprijs voor het eerst in zes jaar gedaald
15-10-2020 10:32 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - De gemiddelde landelijke huurprijs van huurwoningen in de vrije sector is voor het eerst in zes jaar tijd gedaald. Een nieuwe huurder betaalde in het derde kwartaal van 2020 gemiddeld € 16,56 per vierkante meter per maand. Dat is 0,4 procent minder dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. De laatste prijsdaling werd gemeten in het derde kwartaal van 2014 toen de huurprijzen daalden met 0,1 procent.

Sinds het vierde kwartaal van 2018 is de prijsstijging van huurwoningen in de vrije sector niet groter geweest dan 5 procent. De afgelopen twee kwartalen was deze stijging zelfs minder dan 2,6 procent. Vorig kwartaal signaleerde Pararius, ondanks de geringe landelijke procentuele stijging, al dalende huurprijzen in grote en middelgrote steden. De huidige prijsdaling is dan ook niet volledig onverwacht.

Prijsdaling in de vijf grootste steden 

In veel grote en middelgrote steden is wederom een prijsdaling te zien. In Amsterdam (-5,9 procent), Den Haag (-1,5 procent), Utrecht (-2,9 procent) en Eindhoven (-7,1 procent) daalden de prijzen. Alleen in Rotterdam (+0,6 procent) nam de gemiddelde huurprijs minimaal toe.

Prijsdaling niet geheel onverwacht

De prijsdaling in veel plaatsen in Nederland komt niet onverwachts. De woningmarkt staat al langere tijd onder druk. Zeker in grote steden is de vraag naar woningen veel groter dan het aanbod.

De uitbraak van Covid-19 lijkt de druk op de woningmarkt enigszins te verlichten. Expats zijn in mindere mate aanwezig op de Nederlandse woningmarkt waardoor huurwoningen die vrijkomen momenteel minder makkelijk opnieuw verhuurd kunnen worden. Hierdoor groeit het beschikbare huuraanbod in de vrije sector. Verhuurders prijzen hun huuraanbod aantrekkelijker om leegstand tot een minimum te beperken.

Door de uitbraak van Covid-19 gelden er nog steeds negatieve of beperkte reisadviezen. Expats zullen nog steeds naar Nederland komen voor werk, maar het startmoment van een baan kan worden uitgesteld tot volgend jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats