Clicky

 
Transport Online - Mondkapjes toch verplicht in openbare binnenruimtes

Mondkapjes toch verplicht in openbare binnenruimtes

Mondkapjes toch verplicht in openbare binnenruimtes
13-10-2020 20:03 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd. De verplichting moet er "zo snel mogelijk" komen.

Het kabinet wil daarmee "een slepende discussie voor eens en altijd beslechten". Tot dusver geldt alleen een "dringend advies" om zo'n mondmasker te dragen. Dat blijft zo totdat het juridisch geregeld is.

Volgens de premier is het "juridisch lastig" om het mondkapje verplicht te stellen in openbare ruimtes zoals scholen, bibliotheken, winkels en musea. Het moet "zo snel mogelijk" wettelijk geregeld zijn.

Vermoedelijk wordt de draagplicht vastgelegd in de coronawet, die al door de Tweede Kamer is aangenomen. Hiervoor is een "haakje" opgenomen in de wet, maar de coronawet moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld.

Coronaminister Hugo de Jonge weet niet of de senaat genoeg haast maakt, namelijk voor de eerste week van november. Hij kijkt nog of er een alternatief is, zoals een noodwet, maar de coronawet lijkt de meest logische plek om dit in vast te leggen. Eerder spoorde hij de Eerste Kamer aan de coronawet snel te behandelen en er spoedig over te stemmen.

Het besluit betekent dat het mondkapje ook in alle onderwijsinstellingen verplicht wordt. Enige uitzondering is de basisschool. In het openbaar vervoer is het mondkapje al langer verplicht.

Het kabinet gaf twee weken geleden het dringende advies om mondkapjes te dragen in openbare ruimte. "Dat gaf onvoldoende duidelijkheid", zei Rutte. Daardoor ontstond veel discussie en daar wil het kabinet nu een eind aan maken.

Lange tijd hield het kabinet de algemene inzet van niet-medische mondkapjes af, omdat de experts waarop de ministers zich baseren zeiden dat ze weinig nut hadden. "Het doet sowieso íets", zegt Rutte nu. "En je zit nu in een fase waarin je zegt: alle ietsen doen iets."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions