Clicky

 
Transport Online - In september meer faillissementen uitgesproken door de rechter

In september meer faillissementen uitgesproken door de rechter

In september meer faillissementen uitgesproken door de rechter
13-10-2020 17:05 | Faillissementen | auteur Redactie

DEN HAAG - Rechtbanken hebben in september 306 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 70 meer dan een maand eerder, waarmee een einde lijkt te komen aan de aanzienlijke daling die sinds mei van dit jaar zichtbaar was. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

Vorige maand gingen 233 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 73 natuurlijke personen (individuen) failliet. De oorzaak van de stijging (en eerdere daling) is niet onderzocht. Het is daarom niet met zekerheid te zeggen of deze verband houdt met de coronacrisis.

Trendbreuk

Met de stijging van het aantal faillissementen lijkt (voorlopig) een einde te komen aan een periode waarin relatief weinig partijen het faillissement van een schuldenaar aanvroegen. Het aantal faillissementsrekesten was vanaf mei opvallend laag. Bovendien is in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol.

Hoe verloopt een faillissement?

Als een bedrijf of persoon rekeningen niet meer betaalt, kan een faillissement worden uitgesproken door de rechtbank. Dit gebeurt duizenden keren per jaar. Als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard, benoemt de rechtbank een curator. De curator onderzoekt of een doorstart mogelijk is, beheert en verkoopt zo nodig de bezittingen van de failliete boedel. De curator zorgt er vervolgens voor dat, binnen wettelijke regelingen, aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd of dat een burger kan worden toegelaten tot een wettelijke schuldsanering.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden