Clicky

 
Transport Online - Mobiel COVID-19 lab op Brussels Airport operationeel

Mobiel COVID-19 lab op Brussels Airport operationeel

Mobiel COVID-19 lab op Brussels Airport operationeel
13-10-2020 10:35 | Buitenland | auteur Redactie

ZAVENTEM - Het mobiel laboratorium op Brussels Airport heeft zijn deuren geopend. Dankzij dit labo kunnen de stalen die in het Test Centre genomen worden, meteen ter plaatse, en dus nog sneller, geanalyseerd worden. Er zijn nu ook sneltests mogelijk waarbij het resultaat al binnen vier uur beschikbaar is. Sinds de opening van het Test Centre op 14 september hebben al meer dan 7.000 mensen zich laten testen op Brussels Airport.

Nadat het Test Centre op Brussels Airport een maand geleden de deuren opende, is nu ook het laboratorium op de luchthaven operationeel. De resultaten van de PCR tests worden vanaf nu ter plaatse verwerkt, wat ervoor zorgt dat passagiers nog sneller hun resultaat ontvangen (binnen gemiddeld 9 uur, maximaal 24 uur).

Dankzij het labo ter plaatse zijn nu ook PCR sneltests mogelijk waarbij het resultaat al binnen vier uur beschikbaar is. Dat is vooral nuttig voor vertrekkende passagiers die een negatief testcertificaat nodig hebben om naar een bepaalde bestemming te reizen.

Sinds begin oktober moeten passagiers die terugkeren uit een rode zone niet langer meteen na aankomst getest worden maar pas na vijf dagen. Zij blijven welkom in het Test Centre op Brussels Airport met hun activatiecode. Ook wie niet reist, maar zich moet laten testen in het kader van de contact tracing, of een voorschrift heeft van een arts, kan in dit Test Centre terecht, net zoals de piloten en het boordpersoneel van de luchtvaartmaatschappijen en het personeel dat op de luchthaven werkt. Deze bijkomende testcapaciteit blijft noodzakelijk en belangrijk in de huidige gezondheidscrisis die ons land treft.

Het Test Centre en het laboratorium worden uitgebaat door Ecolog als logistieke partner, in samenwerking met Eurofins-Labo Van Poucke. Wie een activatiecode heeft van de overheid (terugkeer rode zone of contact tracing) en een Belgische ziekteverzekering kan zich gratis laten testen. In het andere geval betaalt men 67 euro voor een standaard PCR test en 135 euro voor de PCR sneltest.

Sinds de opening van het Test Centre op 14 september hebben al meer dan 7.000 passagiers zich laten testen op Brussels Airport. Voor de heropstart van de luchtvaart en van de economie in het algemeen is testen cruciaal. Het Test Centre en het lab op Brussels Airport zijn een belangrijk deel van de oplossing om veilig reizen mogelijk te maken en de luchtvaart vooruitzicht te bieden op een herstel dat absoluut noodzakelijk is voor het voortbestaan van de sector.

Aanpassing van de temperatuurcontrole

Na de beslissing van de federale regering dat passagiers die terugkeren uit een rode zone zich pas 5 dagen na hun terugkeer moeten laten testen, zal de temperatuurcontrole voor aankomende passagiers worden stopgezet vanaf 15 oktober. De temperatuurcontrole voor vertrekkende passagiers blijft van kracht. De huidige opstelling zal binnenkort wel worden aangepast om de passagiersstroom te optimaliseren.

De andere sanitaire maatregelen blijven onverminderd gelden, de luchthaven blijft inzetten op sociale afstand, het dragen van mondmaskers, handhygiëne en de reiniging en ontsmetting van de infrastructuur.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden