Clicky


Duitse regering bezorgd over corona: situatie is ernstig

Duitse regering bezorgd over corona: situatie is ernstig
12-10-2020 19:24 | Coronavirus | auteur ANP/RTR

BERLIJN - De Duitse regering is zeer bezorgd over de snel stijgende aantallen coronabesmettingen en ziekenhuisopnames en het toenemend aantal brandhaarden. De situatie is ernstig, aldus een woordvoerder na een zitting van het zogenoemde coronakabinet.

Duitsland staat aan het begin van de tweede golf. Maar het is nog niet te laat, vindt de zegsman. Door maatregelen te nemen kan zo'n tweede golf worden voorkomen.

Bondskanselier Angela Merkel vergadert woensdag opnieuw met de regeringsleiders van de zestien deelstaten over verdere stappen, melden Duitse media. Behalve aanscherpingen komt er mogelijk een versoepeling. Bij een negatieve uitslag na een coronatest zou de quarantaine van tien naar vijf dagen kunnen.

Steden

Onder meer in grote steden gaat het de verkeerde kant op. Duitsland kwam relatief goed door de eerste golf, zeker in vergelijking met buurlanden als Nederland. Maar inmiddels worden dagelijks meer mensen per dag besmet dan in april, toen het land op slot zat.

In de strijd tegen het virus krijgen de autoriteiten hulp van meer militairen bij de tijdrovende en intensieve contactonderzoeken. Er waren al zo'n 1300 soldaten ingezet. Het kunnen er 15.000 worden, aldus het ministerie van Defensie.

De regering wil niet dat de situatie uit de hand loopt, nu er een overbelasting dreigt van lokaal personeel dat is belast met het traceren van de contacten van besmette mensen. Defensie kreeg al duizend verzoeken om ondersteuning van lokale autoriteiten.