Clicky


 


Tientallen bezoekers in Dorpskerk Staphorst

Tientallen bezoekers in Dorpskerk Staphorst
11-10-2020 11:22 | Binnenland | auteur ANP

STAPHORST - Enkele tientallen kerkgangers woonden zondagochtend de dienst bij in de Dorpskerk van Staphorst. Over het toestaan van honderden kerkgangers ontstond afgelopen week commotie. Zaterdag maakte de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst bekend voortaan minder kerkgangers toe te staan. In de kerk is ruimte voor 2300 kerkgangers per dienst, maar er werden er tot vorige week 600 toegestaan.

Veelal stemmig gekleed lopen en fietsen de bezoekers zondagmorgen richting Dorpskerk. "Er is bagger over ons uitgestort", zegt een in het zwart geklede man terwijl hij de pers tegenover de kerk voorbij loopt. "Ik heb zes dagen nodig gehad om dat weg te poetsen." Enkelen doen vlak voor binnenkomst een mondkapje op. De kerk laat het aan de bezoekers zelf over hoe ze daarmee omgaan. Een vrouw in klederdracht, gevraagd om commentaar, noemt het schandelijk dat journalisten op de rustdag aan het werk zijn.

In het kerkgebouw wordt bij aanvang van de dienst de mensen nog eens op het hart gedrukt voldoende afstand te houden. "Houdt afstand en praat niet met de pers. Ze proberen u te verleiden maar uiteindelijk zijn ze uit op sensatie", zegt dominee Van Marle vanaf de kansel. In de kerk wordt teruggeblikt hoe Staphorst in het nieuws kwam en "hoe we de afgelopen week het centrum zijn geworden van smaad, spot en verachting." Het toestaan van slechts dertig kerkgangers "zou het gemeenteleven totaal ontwrichten", aldus de dominee. Naast het aantal bezoekers is deze zondag ook het zingen beperkt. De gemeentezang is echter "een wezenlijk belangrijk onderdeel van de eredienst" en daarom heeft de kerk besloten wel te blijven het zingen.

Hoeveel kerkgangers er zondag in de kerk zaten, is niet bekendgemaakt. Over het terugbrengen van het aantal bezoekers had de kerk afgelopen week contact met de gemeente Staphorst. "Wij staan aan de zijlijn. De kerk bepaalt uiteindelijk zelf", zei een woordvoerder van de gemeente.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions